Tıp Fakültesi, Düzce Üniversitesi Konuralp Yerleşkesi’nde bulunmaktadır. Bölümde lisans ve lisanüstü (tıpta uzmanlık) eğitimi verilmektedir.
Bölümümüze yurtiçi ve yurtdışından öğrenci kabul edilmektedir. Bölüme yurtiçinden başvurarak eğitime başlayacak olan öğrenciler Türkiye genelinde yapılan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) sonuçlarına göre kayıt yaptırırlar. Yurtdışından bölüme başvuran öğrenciler, “Düzce Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabul Yönergesi “ne göre kabul edilir.
Lisans programı 1. sınıfına her yıl ortalama 85 kadar öğrenci kayıt yaptırır. Lisans programındaki toplam öğrenci sayısı her sınıfta eğitim verilen 2003-2004 yılından itibaren ortalama 350 dir.
Lisans eğitiminde hemen 1. sınıfta elektif (seçmeli) ve zorunlu dersler bulunmakta ,6. Sınıfta seçmeli stajlar mevcut bulunmaktadır. Programın ağırlığını zorunlu ders ve stajlar oluşturmaktadır ve her yıl bir sonraki yılın ön şartıdır.
Bölüm mezunları meslek yaşamına pratisyen hekim olarak devam edebilecekleri gibi, mevcut uygulamalara göre katılacakları kurslar ve alacakları sertifikalar sonrasında aile hekimliği ve işyeri hekimliği gibi iş olanaklarına sahiptirler. Ayrıca, özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda da iş bulma olanağı bulunmaktadır. İstek dahilinde, TUS sınavını kazanarak mesleklerinde uzmanlaşmak yolunu seçebilirler. Üniversite ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde tıpta uzmanlık eğitimlerini tamamlayan uzman hekimler, mesleklerini kendi açacakları muayanelerde yürütebilecekleri gibi, çeşitli sağlık kuruluşlarında ve kurumlarında görev yapabilirler. Ayrıca tıp fakültelerinde akademik kariyerlerine Öğretim üyesi veya uzman olarak devam edebilirler
Tıp Fakültemiz 1992 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuş ve ilk öğrencisini 1996 yılında almıştır. Fakültemiz 2006 yılında çıkan 5467 sayılı kanunla yeni kurulan Düzce Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Fakültemizde sürekli değişen toplumsal ihtiyaçlara ve sağlık sistemindeki gerek yönetsel gerekse teknik gelişmelere uygun olarak, dinamik bir eğitim programı sürdürülmektedir.
Bu amaçla Tıp Fakültesi’nde interaktif sunum teknikleriyle zenginleştirilmiş, teorik ders konuları ve pratik uygulamardan (laboratuar, hasta başı eğitim ve alan çalışmaları) oluşan “Entegre Eğitim Sistemi” uygulanmaktadır. Bu sistemde eğitim eğitim süreci; basitten karmaşığa, hücreden sisteme, normal işleyişten hastalık sürecine doğru insan vücudundaki sistemler baz alınarak ilerlenecektir.
Teorik dersler ağırlıkla Temel Tıp Bilimleri Bölümünün yerleştiği Morfoloji Binası’nda bulunan derslik ve laboratuvarlarda verilmektedir. Hasta başı uygulamalar ise Üniversitemize bağlı, 350 yataklı Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezinde yapılmaktadır.
Öğrenciler Fakülte dışında, birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında alan çalışmaları da yapmaktadırlar.
Birinci , İkinci ve Üçüncü Yıllar:
Tıp Fakültesi öğrencilerine “ Entegre Eğitim Sistemi” içinde “Ulusal Çekirdek Eğitim Programı” uygulanmaktadır. Bu eğitim sisteminin başlıca özelliği Dönem I, II, III derslerinin anabilim dallarına göre değil, konulara göre verilmesidir. Eğitim sisteminde belirli bir konu örneğin solunum sistemi ele alınarak, bu sisteme ait anatomi, histoloji, fizyoloji, biyokimya gibi temel tıp bilimleri veya klinik bilimleri birbirleri ile ilgili ve belirli bir düzen içerisinde verilmektedir. Entegre sistemle tıp öğrencisine basit ve küçük fonksiyonel ve yapısal üniteler sunulmakta, giderek daha karmaşık insan organizması sistemlerine geçilmektedir. Bütün dersler ve laboratuar çalışmaları da konular açısından birbiri ile ilgili bağlantılıdır. Öğrencilere tıp eğitiminin birinci döneminde temel bilimler, ikinci döneminde normal insan biyolojisi ve mikrobiyolojinin temel esasları verilmektedir. Üçüncü dönemde ise, kliniğe hazırlık olmak üzere sistemlerin patoloji, farmakoloji ve fizyopatolojisi ele alınmaktadır. Tıp dışı derslerden, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türkçe ve İngilizce dersleri haftada ikişer saat olarak uygulanmaktadır. İngilizce dersleri Türkçe olarak verilen Tıp dersleriyle koordineli olarak hazırlanmıştır.
Dördüncü ve Beşinci Yıllar:
Tıp eğitiminin dördüncü ve besinci dönemleri klinik stajlara ayrılmıştır. Servislerde hastalar üzerindeki çalışmalar ve klinik eğitimine ek olarak Dönem V’te radyoloji konusunda da eğitim görmektedirler.
Dördüncü Yılda öğrenciler İç Hastalıkları, Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Çocuk Psikiyatrisi, Çocuk Cerrahisi, Anestezi ve Reanimasyon, Adli Tıp stajları alarak klinik becerilerini geliştirmektedirler.
Beşinci yılda öğrenciler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Nöroloji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Gögüs Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Üroloji, Enfeksiyon Hastalıkları, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Radyoloji, Farmakoloji, Acil Tıp, Kalp Damar Cerrahi, Göğüs Cerrahisi stajları alarak klinik becerilerini geliştirmektedirler.
Altıncı Yıl:
Altıncı yıl ise intern doktorluk dönemi olup 12 (oniki) ayda tamamlanmaktadır. Bu yıl içinde öğrenciler İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Halk Sağlığı, Acil Tıp, Psikiyatri, Genel Cerrahi, Aile Hekimliği, Kırsal Hekimlik/ Halk Sağlığı ve Dahili/Cerrahi seçmeli Staj almaktadır.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir (Önlisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi).
Genel Akademik Değişim Protokolü olan programlara öğrencilerin kabulü, Düzce Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (ERASMUS, FARABİ, vb. gibi.) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.
[] Önceki Öğrenmenin Tanınması
DÜ’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması
Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.
ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.
Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.
Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.
[] Mezunların Mesleki Profili
14.4.1928 tarih ve 863 sayılı resmi gazetede yayınlanan Tababet Ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda Türkiye Cumhuriyeti dahilinde tababet icra ve herhangi surette olursa olsun hekimlik mesleğini icra eden tıp doktorudur. Birinci basamak sağlık hizmetleri kurumları, aile hekimliği, işyeri hekimliği, ilaç sanayi, Sağlık Bakanlığı, Yerel Yönetimler tıp doktorlarının çalışabileceği kurumlardır.