Psikoloji Bölümü ilk kez 2021 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Bölümün mevcut yıllık kontenjanı 50 kişi olarak belirlenmiştir. Bölümümüz, dört farklı anabilim dalında aktif olarak görev yürüten (Deneysel Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Klinik Psikoloji ve Sosyal Psikoloji) beş öğretim üyesi ve üç öğretim elemanından oluşmaktadır.
Psikoloji Bölümünün amacı temel psikoloji bilgisine sahip; eleştirel düşünme becerisi kazanmış; problem çözme tekniklerine hakim; etkili iletişim becerileri yüksek; bağımsız bir şekilde bilimsel araştırma tasarlama ve yürütme yetkinliği olan; psikolojik ölçme araçları kullanabilen ya da geliştirebilen; kendisine, çevresine ve topluma karşı sorumluluklarının farkında olan; uluslararası bilimsel çalışmalara hakim; mesleki etik ilkelere bağlı ve her türlü önyargı ve ayrımcılıktan arınmış psikologlar yetiştirmektir. Bu amaçla eğitim gören öğrencilerin bilimsel çalışmalara dahil olmaları üniversite bünyesinde yürütülen çalışmalardaki artışa katkıda bulunurken, psikolojinin çok kapsamlı bir yapı olması farklı bölümlerle disiplinlerarası çalışmalar yürütmelerini sağlayarak fakültemizde ve üniversitemizdeki çok disiplinli yapıyı besleyecektir.
Düzce Üniversitesi Psikoloji Bölümünde eğitim gören öğrencilerin bilimsel çalışmalara dahil olmaları, bu bilimsel çalışmaların üniversite bünyesinde yürütülen çalışmalardaki artışa katkıda bulunması, psikolojinin çok kapsamlı bir yapı olmasından dolayı farklı bölümlerle disiplinler arası çalışmaların yürütmesinin sağlanması; tüm bunların sonucunda ise fakültemizde ve üniversitemizdeki çok disiplinli yapının beslenmesine bölümümüzün de katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Psikoloji lisans derecesi (Bachelor of Science) almaya hak kazanmaktadırlar.
Bu program, lisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır.
Psikoloji Bölümü öğrencileri, öğretim programında belirtilmiş olan derslerin 240 AKTS ders yükünün tamamını başarıyla tamamlamalıdır. Buna ek olarak, her ders için 100 üzerinden en az 50 puan alınmış olması gerekmektedir. Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.50 olmak zorundadır.
Psikoloji insan davranışlarını ve zihinsel süreçlerini inceleyen bir bilimdir. Psikologların temel amacı ise sosyal, bilişsel, gelişimsel gibi farklı bakış açıları temelinde davranışların ve zihinsel süreçlerin altında yatan mekanizmaları anlamaktır. Bu amaçla, psikologlar davranışsal bozukluklar, psikopatolojiler, insan kaynakları, kişilerarası ilişkiler, gruplarda davranış, insan gelişimi gibi pek çok farklı konuda araştırma yapmaktadırlar. Aynı zamanda, uygulayıcı olarak alanda da çalışmaktadırlar.
Psikolojinin çalışma alanları çok çeşitlidir. Dünyadaki en büyük psikolog örgütü olan Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre klinik psikolojiden davranışsal sinir bilime, spor psikolojisinden kültürlerarası psikolojiye kadar çok çeşitli uzmanlıkları temsil eden 56 psikoloji alanı bulunmaktadır. Dolayısıyla, psikologların hem bağımsız hem de topluma katkı sağlamak adına farklı iş alanlarından insanlarla ekip halinde çalışabilecekleri çok geniş bir iş yelpazesi vardır. Mezunların çoğu idari destek, halkla ilişkiler, eğitim, ticaret, satış, hizmet sektörü, sağlık, biyolojik bilimler ve bilgisayar programcılığı gibi çeşitli alanlarda iş bulabilmektedir. İşsizlik sorununu en aza indirgeyecek düzeyde kapsamlı çalışma alanlarına sahip olması psikolojinin öğrenciler tarafından çok talep gören bir bölüm olmasına yol açmaktadır.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Psikoloji alanına ilişkin güncel kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinme |
2 | Psikolojinin bilimsel bakış açısını, davranışsal ve zihinsel süreçlere yaklaşımını tarihsel bir perspektif içinde kavrama |
3 | Psikoloji alanına ilişkin edindiği bilimsel bilgiler temelinde eleştirel bir şekilde düşünme ve yorumlamalar yapma |
4 | İnsanlar ve toplumlar arasındaki ilişkilerin işleyiş süreçlerine ilişkin temel bilgilere sahip olma |
5 | Hem mesleki hem de kişisel hayatında karşılaştığı problemleri psikolojiye özgü bilimsel yöntemler temelinde analiz etme |
6 | Davranış bilimlerinde kullanılan araştırma yöntemlerini, istatistiksel analizleri ve bu analizleri yürütmek için gerekli olan programları öğrenme |
7 | Psikoloji araştırmalarında kullanılan ölçme araçlarına ilişkin temel bilgileri ve uygulama becerilerini edinme |
8 | Psikoloji alanına özgü edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiler doğrultusunda meslek hayatında etik ilkelere uygun davranma |
9 | Psikoloji alanına ilişkin edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiler temelinde bağımsız olarak araştırma planlama, yürütme, analiz etme, yorumlama ve raporlama |
10 | Psikoloji alanına özgü edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanmak üzere toplum yararına olan etkinliklerde, araştırmalarda veya projelerde görev alma |
11 | Mesleki etkinlik alanlarında kişilerarası ve kültürlerarası iletişim becerilerini etkili kullanma |
12 | Psikolojinin tüm alt dallarıyla ve diğer disiplinlerle iş birliği içinde çalışma |
13 | Uluslararası alanda kabul gören bilimsel yazım kurallarını öğrenme ve buna uygun rapor yazma becerisi edinme |
14 | Her türlü önyargı ve ayrımcılığa karşı insan haklarına ve onuruna saygılı bir birey olma |
Psikoloji bölümü lisans mezunları, anaokulu, kreş, gündüz bakım evi, ilköğretim, lise ve üniversitelerde psikolog olarak, kurumsal şirketlerde insan kaynakları uzmanı olarak, belediyelerde sosyal çalışmacı veya psikolog olarak, vakıflarda sosyal çalışmacı veya psikolog olarak, devlet kurumlarında (hastaneler, aile planlama merkezleri, hapishaneler, adliye, çocuk esirgeme kurumları, evlat edinme kurumları gibi) psikolog olarak (devlet kurumları için belirlenen sınav ve başvuru koşulları değişebilmektedir ve karşılanmalıdır), özel eğitim merkezleri, huzurevleri, bakım evleri, diyaliz merkezleri ve benzeri kurumlarda psikolog olarak çalışabilirler.
Psikoteknik merkezleri ve testör olarak çalışabilecekleri özel kurumlarda da psikolog olarak görev alabilirler.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler
Psikoloji lisans programı toplam 240 AKTS değerindeki derslerin örgün öğrenim bazlı olarak öğrencilere aktarılacağı bir program olmak üzere düzenlenmiştir.
Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin staj yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Öğrenciler, programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamalı ve her dersten 100 üzerinden en az 50 puan almış olmalıdır. 4.00 üzerinden en az 2.50 Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) elde etmek zorundadırlar. Ayrıca öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin zorunlu stajlarını belirtilen sürede tamamlamaları da zorunludur.
Tam Zamanlı