Gıda Teknolojisi Programı, 2011-2012 akademik döneminde uygulanmaya başlayan İKMEP (İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi) projesi kapsamında, bilimin evrensel ilkeleri, Avrupa Birliği ve Yükseköğretim yeterlikler çerçevesi, mesleki ve teknolojik gelişmeler ile Yükseköğretim Kurumları’nın ilgili mevzuat hükümlerine göre uygulanmıştır. Programda uygulanan meslek dersleri, modüller ve seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri ve talepleri dikkate alınmıştır.
Öğrencilerimiz 2 yıl sonunda 120 AKTS kredisiyle mezun olacaktır. Dersler teorik, uygulamalı, zorunlu ve seçmeli olup, uygulamalar ve stajlar için resmi ve özel kurumlar ile işbirliği yapılmaktadır.
Programın en önemli özelliği tüm gıda sektöründe çalışabilecek bireyleri yetiştirebilme zenginliğine sahip ders çeşitliliğinin olması, lisans tamamlayacak öğrencilere farklı dallardan birini tercih ederek seçmeli dersler yoluyla istediği dalda yetişme şansı tanımasıdır. Program teorik derslerin yanı sıra mesleki eğitimin temeli uygulamalı dersler açısından zenginleştirilmiştir.
Gıda Teknolojisi Programı meslek liseleri “gıda” mezunları ve lise mezunu tüm öğrenciler tarafından tercih edebilirler. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının; Gıda alanlarından mezun olanlar, Gıda Teknolojisi Programı’na “Sınavsız Geçişle” yerleşebilirler. Gıda Teknolojisi Programı Türkçe yürütülmektedir.
Değişen bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık gereksinimleri doğrultusunda, toplumu gıda sektörü konusunda aydınlatan, eğitim ve araştırma becerilerine sahip, alanın ara eleman ihtiyacını karşılayacak Gıda Teknikerleri yetiştirmek.
Türkiye’nin kendi alanında ilk kuruluşu olmanın bilinci ile gıda bilimi, gıda teknolojisi ve gıda güvenliği bağlamında endüstrinin, kamunun ve tüketicinin değişen gereksinimlerini algılayan ve karşılayan, ülke ve dünya ölçeğinde tanınan bir paydaş olmaktır.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Bakış açısı ve ufku geniş, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak |
2 | Gıda ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
3 | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak |
4 | Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak |
5 | Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olmak |
6 | Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak |
7 | Gıda işleme ilkeleri ve gıda endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak |
8 | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek |
9 | Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak |
10 | Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
11 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
12 | Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek |
Gıda Teknolojisi Programı Mezunları "Gıda Teknikeri" ünvanı ile aşağıdaki belirtilen yerlerde çalışabilmektedirler
Kamu kurum ve kuruluşlarından;
- Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı Kontrol Laboratuvarı,
- Hıfzısıhha Enstitüsü,
- Belediyeler,
- İl Sağlık Müdürlükleri,
Özel sektör ve sanayide;
- Su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmelerde,
- İçme, kullanma, sanayi sularının işlendiği firmaların laboratuvarlarında,
- Et / süt ürünleri işletmelerinde,
- Şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin gıda kalite kontrol merkezlerinde,
- Çevre koruma laboratuvarları ve ilaç işletmelerinde
- AR-GE laboratuvarı olan firmalarda
- Gıda Pazarlama ve Perakende Sektöründe
- Otel ve Restoranların Yiyecek –İçecek Bölümlerinde
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS ( Dikey Geçiş Sınavı)’ndan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin “Gıda Mühendisliği”, “Kimya”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Bitki Koruma” ve “Tarımsal Biyoteknoloji” Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.