Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Karşılaştırmalı Metropoliten Yönetimler | SBKY432 | 8. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Metropoliten yönetim kavramının kuramsal çerçevesi, dünyada metropoliten yönetimlerin tarihi gelişimi, Yeni kentsel tanımlamalar, Türkiye'de metropoliten yönetimler, dünyanın önde gelen metropollerinin (Tokyo, New York, Londra, Mumbai, Kahire, vb.) yönetim yapısının Türkiye’deki metropoliten şehirler ile (İstanbul) karşılaştırmalı olarak incelenmesi |
Dersin İçeriği | Yerel yönetimler ve kent tanımları, teorileri, Metropoliten alan ve metropoliten yönetim kavramsal çerçevesi, Türkiye’de metropoliten kent yönetiminin gelişim süreci tarihi, Kentler arası ilişkiler, “küresel kent”, “yarışan kentler / metropoller”, “marka şehirler”, “odak şehir”, “akıllı şehirler” vb. tartışmalar ve yeni kentsel işlevler, Dünyadaki örneklerle İstanbul karşılaştırması bu dersin içeriğini oluşturur. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Kent ve Metropoliten Kent Kavramlarının öğrenilmesi, - Metropoliten Yönetim Şekillerinin Öğrenilmesi - Dünyadaki Metropoliten Yönetim Yapılarının Karşılaştırılarak İncelenmesi |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin yöntemi ve kaynaklarına ulaşma hakkında bilgilendirme | |
2. Hafta | Yerel yönetim ve kent kavramlarının teorik çerçevesi, kent yönetim şekilleri | |
3. Hafta | Metropoliten Alan ve Metropoliten Yönetim Kavramsal Çerçevesi, Metropoliten Yönetimin Gerekliliği | |
5. Hafta | Yerel Yönetimlerin Büyüklüğü, Ölçek Tartışmaları | |
6. Hafta | Türkiye’de Metropoliten Kent Yönetiminin Gelişim Süreci Tarihi -I | |
7. Hafta | Türkiye’de Metropoliten Kent Yönetiminin Gelişim Süreci Tarihi -II | |
8. Hafta | Kentler arası ilişkiler, “küresel kent”, “yarışan kentler / metropoller”, “marka şehirler”, “odak şehir”, “akıllı şehirler” vb. tartışmalar ve yeni kentsel işlevler | |
9. Hafta | Kentler arası ilişkiler, “küresel kent”, “yarışan kentler / metropoller”, “marka şehirler”, “odak şehir”, “akıllı şehirler” vb. tartışmalar ve yeni kentsel işlevler | |
10. Hafta | New York'un yönetim yapısı ve İstanbul ile karşılaştırılması | |
11. Hafta | Londra'nın yönetim yapısı ve İstanbul ile karşılaştırılması | |
12. Hafta | Tokyo'nun yönetim yapısı ve İstanbul ile karşılaştırılması | |
13. Hafta | Mumbai’nin Yönetim Yapısı ve İstanbul ile karşılaştırılması | |
14. Hafta | Paris'in yönetim yapısı ve İstanbul ile karşılaştırılması |
Yerinden Yönetim ve Siyaset, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Cem Yayınevi, İstanbul, 2009. |
Dünyada Mahalli İdareler, İçişleri Bakanlığı Yayınları, Ankara. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 4 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 4 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 3 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 4 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 4 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 30 | 30 |
Kısa Sınav 1 | 1 | 15,5 | 15,5 |
Final | 1 | 40 | 40 |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü | 127,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |