Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Public Administration | SBKY415 | 7. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere disiplin ve kamu yönetimi mesleği ile ilgili temel bilgileri teorik ve pratik boyutlarıyla tarihsel bir perspektiften sunmak ve Türk kamu yönetim sistemini genel bir anlayış kazandırmaktır. Ders kapsamında ele alınan konular arasında kamu yönetimi kavramları ve kuramları, kamu yönetiminin gelişimi ve ilkeleri, devlet kavramı ve devletin temel unsurları, kamu yönetiminin bürokratik örgütlenmesi, merkezi ve yerel düzeylerde kamu yararı ve kamu hizmeti yaklaşımları, devlet memurları ve kamu hizmeti, küreselleşmenin kamu yönetimi üzerindeki etkileri, kamu yönetimi ve postmodernizm arasındaki ilişki, kamu yönetiminde yeni eğilimler ve teknikler ve uygulanabilirlikleri, yönetim kavramı, toplam kalite yönetimi ve kamu arasındaki ilişki yönetim, e-devletin uygulanması, kamu bürokrasisinin temel sorunları, kamu yönetiminde etik sorunlar ve idari yolsuzluk, sivil toplum ve kamusal alan arasındaki etkileşim, yeni kamu yönetimi yaklaşımı ve yeni kamu yönetiminin hareketi, Türk Anayasal İlkeleri kamu yönetimi Türk kamu yönetiminin trasyon ve mevcut yapısal ve işlevsel özellikleri. |
Dersin İçeriği | Kamu yönetimi özel yönetimi ayrımı, kamu yönetiminin tanımı, ilkeleri, kamu yönetimi kuramları, küreselleşme ve kamu yönetimi, yeni kamu yönetimi anlayışı, kamu yönetimi ve devlet, kamu yönetimi ve sivil toplum bu dersin içeriğini oluşturur. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Kamu yönetimi alanındaki temel kavram ve yaklaşımları ve kamu yönetimini oluşturan önemli unsurları tanımlamak. - Türk kamu yönetim sistemini karakterize eden temel ilkeleri öğrenmek. - Türk devletinin siyasal rejimini ve Türk kamu yönetiminin genel özelliklerini anlamak - Türk merkez hükümetinin yapısını yakından incelemek ve değerlendirmek. - Dünyada kamu yönetimi alanı ile ilgili yeni yaklaşımları ve bunların Türk kamu yönetim sistemi üzerindeki etkilerini değerlendirebilecektir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Genel anlamda Kamu ve Özel İdare arasındaki bölünme: a) Kamu yönetiminin tarihsel gelişimi b) Kamu ve Özel İdare arasındaki bölünme c) Kamu yönetiminin ilkeleri | |
2. Hafta | Devlet Kavramı ve Devletin Unsurları: a) Devlet Kavramı b) Devletin Tarihsel Gelişimi c) Devlet ve kamu yönetimi arasındaki ilişki | |
3. Hafta | Kamu yönetiminin bürokratik örgütlenmesinin merkezi ve yerel düzeydeki teori ve pratiği: a) Kamu yönetiminde örgütlenme b) Merkezi hükümet kuruluşunun yaklaşımı c) Yerel yönetim organizasyonunun yaklaşımı | |
4. Hafta | Kamu yararı ve kamu hizmeti yaklaşımları, Kamu Görevlileri, Memurlar ve Kamu hizmeti: a) Kamu yönetiminde kamu yararı kavramı b) Kamu Görevlileri ile Devlet Memurları arasındaki bölünme c) Kamu hizmetinin farklı boyutları | |
5. Hafta | Küreselleşmenin kamu yönetimi üzerindeki etkileri ve kamu yönetimi ile postmodernizm arasındaki ilişki: a) Küreselleşme ve kamu yönetimi b) Mevcut postmodern yaşam kültüründe kamu yönetiminin yeni boyutları c) Kamu yönetimi alanında yeni hareketler | |
6. Hafta | Kamu yönetiminde yeni eğilimler ve teknikler ve uygulanabilirlikleri: a) Toplam Kalite Yönetimi ve kamu yönetimi b) E-devlet ve kamu yönetimi c) Etkin katılım ve vatandaş merkezli kamu yönetimi | |
7. Hafta | Yönetişim kavramı: a) Kamu yönetiminde ve yönetişimde çağdaş değişiklikler b) Yönetişimin personel boyutu c) Türk kamu yönetiminde yönetişimin uygulanabilirliği | |
8. Hafta | Yönetişim kavramı: a) Kamu yönetiminde ve yönetişimde çağdaş değişiklikler b) Yönetişimin personel boyutu c) Türk kamu yönetiminde yönetişimin uygulanabilirliği | |
9. Hafta | Kamu bürokrasisinin temel sorunları, kamu yönetiminde etik sorunlar ve idari yolsuzluk: a) Kamu yönetiminin teori ve pratikteki başlıca sorunları b) Etik ve kamu yönetimi c) İdari yolsuzluk ve çözüm önerileri için gerekçeler | |
10. Hafta | Sivil toplum ve kamusal alan arasındaki etkileşim, yeni kamu yönetimi yaklaşımı ve yeni kamu yönetiminin hareketi: a) Kamu yönetiminde sivil toplumun rolü b) Kamu yönetimi ve kamu yönetimi arasındaki fark c) Yeni kamu yönetiminin hareketinin temel ilkeleri ve Türkiye'ye yansımaları | |
11. Hafta | Küreselleşme sürecinde Modern Ulus Devlet ve kamu yönetimi: a) Küreselleşme ve kamu yönetimi b) Modern Ulus-Devlet ve bilgi toplumunda kamu yönetimi c) Kamu yönetiminde küresel ölçekte dönüşüm | |
12. Hafta | Kamu Tercihi kavramı: a) Bireycilik b) Siyasi davranış ve kamu tercihi c) Kamu seçiminin kamu yönetimi üzerindeki etkileri | |
13. Hafta | E-devlet uygulamaları ve bunların kamu yönetimi üzerindeki etkileri: a) E-devlet ve kamu yönetimi b) Kamu yönetiminde ileri elektronik teknolojisinin kullanımı c) Türkiye'de e-devlet | |
14. Hafta | Türk kamu yönetiminin anayasal ilkeleri ve Türk kamu yönetiminin mevcut yapısal ve işlevsel özellikleri: a) Türk Anayasalarının kamu yönetimi yaklaşımları b) Türk kamu yönetim sisteminin mevcut sorunları c) Türk kamu yönetiminin güncel sorunlarına çözüm önerileri |
Ders Notları |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 30 | 30 |
Kısa Sınav 1 | 1 | 15,5 | 15,5 |
Final | 1 | 40 | 40 |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü | 127,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |