Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türkiye'nin Yerel Yönetim Yapısı SBKY229 3. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Nihat YILDIZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dersin Amacı Türkiye’nin yerel yönetim yapısını, mahalli idarelerin tanımı, önemi, dayandığı değerler; yerinden yönetim ve mahalli idareler, anayasalarda mahalli idareler ve yerel demokrasi, mahalli idare kuruluşları; belediye, büyükşehir belediyesi, il özel idaresi ve köyler gibi yönetim birimlerinin temel özelliklerini açıklamak ve Türkiye'nin yönetim sistemi içerisindeki önemini ortaya koymak.
Dersin İçeriği Türkiye'de yerel yönetimlerin yapısı, Türkiye'nin yerel yönetim ilkeleri ve anlayışı, belediyeler ve köyler gibi yerel yönetim elemanlarının yapısı, yerel yönetim elamanlarının kanunlardaki yetki ve görevleri, yerel yönetimlerle ilgili güncel tartışmalar dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Ders Öğrenme Kazanımları - 1. Türkiye'nin idari teşkilatlanmasını öğrenir. 2. Türk kamu yönetiminin genel işleyişini bilir. 3. Diğer ülkelerin yönetim yapılarıyla karşılaştırma imkanı bulur. 4. Türk kamu yönetimin genel sorunlarına yönelik çözümler üretir. 5. Türk kamu yönetimin genel sorunlarına yönelik çözümler üretir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Tanışma. Dersin genel tanıtımı, önemi, kullanılacak kaynakların gösterimi; metot ve akış planı üzerine bilgiler
2. Hafta Türk kamu yönetimi üzerine kavramsal temeller (Devlet örgütlenmesi, Uniter devlet yapısı, merkezi yönetim, yerinden yönetim)
3. Hafta Türkiye'nin Yerel Yönetim Yapısının tarihsel temelleri
4. Hafta Türkiye'nin Yerel Yönetim Yapısının özellikleri (Tarihsel, toplumsal, ekonomik ve anayasal olarak)
5. Hafta Türk kamu yönetiminde merkez örgütlenmesi-I (Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık)
6. Hafta Türk kamu yönetiminde merkez örgütlenmesi-II (bakanlık sistemi, askeri adli ve akademik yapı)
7. Hafta Türk kamu yönetiminde merkez örgütlenmesi-II (bakanlık sistemi, askeri adli ve akademik yapı)
8. Hafta Türk kamu yönetiminde mülki yönetim
9. Hafta Türk kamu yönetiminde mülki yönetim
10. Hafta Türkiye de kamu yönetiminde yerinden yönetim
11. Hafta Türkiye'nin Yerel Yönetim Yapısında yeni eğilimler ve yeni kurum ve kuruluşlar
12. Hafta Türkiye de kamu yönetimine ilişkin sorunların tespiti ve tartışılmas
13. Hafta Dünyadan farklı ülke örnekleri
14. Hafta Genel Degerlendirme
Kaynaklar
Birgül Ayman Güler, Türkiye'nin Yönetimi: Yapı, İmge, Ankara, 2010. Bilal Eryılmaz, Kamu Yönetimi, Okutman, Ankara, 2009. Nuri Tortop, Eyüp G. İsbir, Burhan Aykaç, Hüseyin Yayman, M. Akif Özer, Yönetim Bilimi, Nobel yayınları, 2010
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 -
PY2 5 0 -
PY3 5 0 -
PY4 4 0 -
PY5 4 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 30 30
Kısa Sınav 1 1 15,5 15,5
Final 1 40 40
Sınıf İçi Etkinlik 14 3 42
Toplam İş Yükü 127,5
Dersin AKTS Kredisi 5,0