Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Türkiye'nin Yerel Yönetim Yapısı | SBKY229 | 3. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Nihat YILDIZ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin Amacı Türkiye’nin yerel yönetim yapısını, mahalli idarelerin tanımı, önemi, dayandığı değerler; yerinden yönetim ve mahalli idareler, anayasalarda mahalli idareler ve yerel demokrasi, mahalli idare kuruluşları; belediye, büyükşehir belediyesi, il özel idaresi ve köyler gibi yönetim birimlerinin temel özelliklerini açıklamak ve Türkiye'nin yönetim sistemi içerisindeki önemini ortaya koymak. |
Dersin İçeriği | Türkiye'de yerel yönetimlerin yapısı, Türkiye'nin yerel yönetim ilkeleri ve anlayışı, belediyeler ve köyler gibi yerel yönetim elemanlarının yapısı, yerel yönetim elamanlarının kanunlardaki yetki ve görevleri, yerel yönetimlerle ilgili güncel tartışmalar dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- 1. Türkiye'nin idari teşkilatlanmasını öğrenir. 2. Türk kamu yönetiminin genel işleyişini bilir. 3. Diğer ülkelerin yönetim yapılarıyla karşılaştırma imkanı bulur. 4. Türk kamu yönetimin genel sorunlarına yönelik çözümler üretir. 5. Türk kamu yönetimin genel sorunlarına yönelik çözümler üretir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Tanışma. Dersin genel tanıtımı, önemi, kullanılacak kaynakların gösterimi; metot ve akış planı üzerine bilgiler | |
2. Hafta | Türk kamu yönetimi üzerine kavramsal temeller (Devlet örgütlenmesi, Uniter devlet yapısı, merkezi yönetim, yerinden yönetim) | |
3. Hafta | Türkiye'nin Yerel Yönetim Yapısının tarihsel temelleri | |
4. Hafta | Türkiye'nin Yerel Yönetim Yapısının özellikleri (Tarihsel, toplumsal, ekonomik ve anayasal olarak) | |
5. Hafta | Türk kamu yönetiminde merkez örgütlenmesi-I (Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık) | |
6. Hafta | Türk kamu yönetiminde merkez örgütlenmesi-II (bakanlık sistemi, askeri adli ve akademik yapı) | |
7. Hafta | Türk kamu yönetiminde merkez örgütlenmesi-II (bakanlık sistemi, askeri adli ve akademik yapı) | |
8. Hafta | Türk kamu yönetiminde mülki yönetim | |
9. Hafta | Türk kamu yönetiminde mülki yönetim | |
10. Hafta | Türkiye de kamu yönetiminde yerinden yönetim | |
11. Hafta | Türkiye'nin Yerel Yönetim Yapısında yeni eğilimler ve yeni kurum ve kuruluşlar | |
12. Hafta | Türkiye de kamu yönetimine ilişkin sorunların tespiti ve tartışılmas | |
13. Hafta | Dünyadan farklı ülke örnekleri | |
14. Hafta | Genel Degerlendirme |
Birgül Ayman Güler, Türkiye'nin Yönetimi: Yapı, İmge, Ankara, 2010. Bilal Eryılmaz, Kamu Yönetimi, Okutman, Ankara, 2009. Nuri Tortop, Eyüp G. İsbir, Burhan Aykaç, Hüseyin Yayman, M. Akif Özer, Yönetim Bilimi, Nobel yayınları, 2010 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|
PY1 | 5 | 0 | - |
PY2 | 5 | 0 | - |
PY3 | 5 | 0 | - |
PY4 | 4 | 0 | - |
PY5 | 4 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 30 | 30 |
Kısa Sınav 1 | 1 | 15,5 | 15,5 |
Final | 1 | 40 | 40 |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü | 127,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |