Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Türk Dili II | TDB122 | 2. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Uzakta eğitim |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Aslıhan HAZNEDAROĞLU |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Hilal ZENGİN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türkçenin sekil bilgisini kavratıp imlâ-noktalama isaretlerinin yerinde kullanılmasını sağlamak, cümlenin ögelerini ve çesitlerini kavratmak, anlatım bozukluğu yapmadan yazma ve konusma becerisini kazandırmak, topluluk önünde sunum yapabilme ve bilimsel metinleri inceleyip not çıkarma becerisini kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Türk dilinin sekil bilgisi, cümlenin ögeleri ve cümle çesitleri, anlatım bozuklukları, imlânoktalama isaretleri, sunum, siir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalısmaları ve uygulamaları. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- 1) Türkçenin sekil yapısını bilir, imlâ-noktalama isaretlerini yerinde kullanır. - 2) Türkçeyi doğru, güzel ve basarılı bir üslupla konusur, kendini ifade edebilme yeteneğini gelistirir. - 3) Topluluk önünde sunum yapabilme becerisine sahip olur, bilgi ve düsüncelerini baskalarının anlayabileceği düzeyde ifade edebilir, etkili iletisimi kullanır. - 4) Sözlük ve yazım kılavuzu kullanma alıskanlığına sahip olur. - 5) Yazacağı akademik tezlerde (lisans, yüksek lisans ve doktora) Türk dilini tez yazım kuralları çerçevesinde kullanır. - 6) Edebî ve bilimsel metinleri inceleyip not çıkarma becerisi kazanır. - 7) Deyim ve atasözlerini tanır ve bu kalıp ifadeleri sözlü-yazılı anlatımda kullanır. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Düzeltme isareti, uzun ünlü, “de-ki-ile”nin yazımı, ek fiilin yazımı, mastarlara gelen eklerin yazılısı, fiil çekimi ile ilgili yazılıslar, soru ekinin yazılısı, ünsüzlerin nitelikleri, ünlü daralması, ünlü düsmesi, ünsüz uyumu, ünsüz türemesi, sayıların yazılısı, kısaltmaların yazılısı, büyük harflerin kullanıldığı yerler. | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
2. Hafta | Birlesik kelimelerin yazılısı, pekistirmeli sözlerin yazılısı, ikilemelerin yazılısı, deyimlerin yazılısı, alıntı kelimelerin yazılısı, yabancı özel adların yazılısı; Türkçede anlamları birbirine karıstırılan ve yazılısında güçlük çekilen bazı kelimeler; uygulamalar. | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru isareti, ünlem isareti, kısa çizgi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
4. Hafta | Uzun çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak isareti, tek tırnak isareti, denden isareti, yay ayraç, köseli ayraç, kesme isareti ve uygulamalar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Sözlü anlatımın temel ilkeleri, sözlü anlatım türleri (konferans, açık oturum, sempozyum, seminer vb.) | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Metin nedir? Edebî metnin özellikleri ve türleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Öğretici metinlerin özellikleri, kisisel hayatı konu alan öğretici metinler, gazete çevresinde gelisen öğretici metinler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
8. Hafta | Dilekçe yazarken uyulacak kurallar, kaynakça yazımı (metin içi-dipnotlu sistem) | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
9. Hafta | Gerçek anlam, yan anlam, mecaz anlam, terim anlam, es-yakın anlam, zıt anlamlı sözcükler, es sesli sözcükler, genel ve özel anlamlı sözcükler, somut ve soyut anlamlı sözcükler, nitel ve nicel anlamlı sözcükler, argo sözcükler, yansıma sözcükler, ikilemeler, deyimler, atasözleri | |
10. Hafta | Gerçek anlam, yan anlam, mecaz anlam, terim anlam, es-yakın anlam, zıt anlamlı sözcükler, es sesli sözcükler, genel ve özel anlamlı sözcükler, somut ve soyut anlamlı sözcükler, nitel ve nicel anlamlı sözcükler, argo sözcükler, yansıma sözcükler, ikilemeler, deyimler, atasözleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
11. Hafta | Olumlu-olumsuz cümle, soru cümlesi, emir cümlesi, ünlem cümlesi, diğer yargıları içeren cümleler, sart cümlesi, amaç cümlesi, neden-sonuç cümlesi, üslup cümlesi, içerik cümlesi, öznel anlatım, nesnel anlatım, düz anlatım, dolaylı anlatım; paragrafın yapısı ve içeriği | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
12. Hafta | Đsim, Fiil, Zarf, Sıfat, Zamir, Edat | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
13. Hafta | Cümlenin ögeleri ve cümle çesitleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
14. Hafta | Anlamla ilgili anlatım bozuklukları, dil bilgisiyle ilgili anlatım bozuklukları, ses ve ahenk kusurları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
[1] YAZIM KILAVUZU; TDK Yayınları, Ankara, 2006. |
[2] TÜRKÇE SÖZLÜK; TDK Yayınları, Ankara, 2005. |
[3] AĞCA, Hüseyin: Türk Dili, Ankara, 2001, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, 270. |
[4] KORKMAZ, Zeynep, GÜLENSOY, Tuncer, ERCĐLASUN, Ahmet B.; TÜRK DĐLĐ VE KOMPOZĐSYON BĐLGĐLERĐ, Yargı Yay., Ankara, 2001. |
[5] ERGĐN, Muharrem: TÜRK DĐL BĐLGĐSĐ, Bayrak Yay., Đstanbul, 1999. |
[6] GÜLENSOY, Tuncer: TÜRKÇE EL KĐTABI, Akçağ Yayınları, Ankara, 2005. |
[7] ÖZKAN, Mustafa: YÜKSEK ÖĞRETĐMDE TÜRK DĐLĐ YAZILI VE SÖZLÜ ANLATIM, Filiz Kitabevi, Đstanbul, 2001. |
[8] YAVUZ, Kemal; YETĐS, Kâzım; BĐRĐNCĐ, Nejat: ÜNĐVERSĐTE TÜRK DĐLĐ VE KOMPOZĐSYON DERSLERĐ, Bayrak Yayınları, Đstanbul, 2001. |
[9] ERDOĞAN, Ergün: TÜRK DĐLĐ VE KOMPOZĐSYON BĐLGĐLERĐ, Trabzon, 2004, Dilara Yayınevi, 238. |
[10] UÇAR, Đlhan: ĐLETĐSĐM BEDEN DĐLĐ VE SUNUM TEKNĐKLERĐ, Cantekin Matbaacılık, Ankara, 2007.) |
[11] DOĞAN, Đsmail: TÜRK DĐLĐ, Rize, Akademi Yayınevi, 233. |
[12] ĐNCE, Yılmaz vd.: TÜRK DĐLĐ VE KOMPOZĐSYON BĐLGĐLERĐ, Trabzon, 2003, Dilara Yayınevi ve Matbaacılık, 288. |
[13] SARICA, Salih; GÜNDÜZ, Mustafa: GÜZEL KONUSMA YAZMA, Đstanbul, 1997, Fil Yayınevi, 443. |
[14] ÖZKAN, Fahri: TÜRK DĐLĐ VE KOMPOZĐSYON BĐLGĐLERĐ, Murathan Yayıncılık, Trabzon, 2009. |
[15] SAĞOL, Gülden [ed.] vd.:TÜRK DĐLĐ KĐTABI, Đstanbul 2006, 317 s., Duyap. |
[16] KAVCAR, Cahit vd.:Yazılı ve Sözlü Anlatım: Ankara 2003, 344 s., Anı Yay. |
[17] VURAL, Birol: Toplum Önünde Etkili ve Basarılı Konusma -Prezentasyon, Sunum: Đstanbul 2003, 391 s., Hayat Yay. |
[18] AKTAS, Serif: Siir Tahlili -Teori ve Uygulama- : Ankara 2009, 144 s., Akçağ Yay. |
[19] OZDEN, Halil Đbrahim.:“Türkiye Türkçesinde Es Anlamlılık ve Örtmece (Tabu) Kelimelerin Es Anlamlılık Đçindeki Yeri”, KMU Sosyal ve Ekonomik Arastırmalar Dergı̇si :Karaman 2014, 16. S. (Özel Sayı:1), 160-165. |
[20] PALA, Đskender: Đki Dirhem Bir Çekirdek: Đstanbul 2005, 17. bsk., 212 s., Kapı Yay. |
[21] PALMER, Frank Robert: Semantis-A New Outline: [Çev.: Ramazan Erturk]: Semantik Yeni Bir Anlambilim Projesi: Ankara 2001, 196 s., Kitabiyat Yayınları. |
[22] DELĐCE, Halil Đbrahim.:“Cümle Nasıl Tanımlanmalıdır?”, Turkish Studies- International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish orTurkic: Turkey 2012, Winter 7/1 Vol., 37-40 p. |
[23]ÖZKAN, Mustafa: “Anlamlarına Göre Cümleler”, Türkçe Cümle Bilgisi: 2010 Eskisehir, 276-289. s., Anadolu Unv. Yayını No: 2173, AOF Yayını No: 1200. |
[24] DEMĐR, Murat, YILMAZ, Emine: Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım: Ankara 2009, 309 s., Nobel Yayın Dağıtım. |
[25] Bu ve benzeri Türk dili kaynaklarının yardımıyla DÜ Türk Dili Okutmanlarınca hazırlanan TÜRK DĐLĐ II ders notu. |
Ercilasun, Ahmet B., Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi, Akçağ, Ankara 2004 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 7 | 1 | 7 |
Araştırma | 7 | 1 | 7 |
Diğer Faaliyetler | 7 | 1 | 7 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 51 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |