Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yerel Yönetimler SBKY406 8. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Hicran HAMZA ÇELİKYAY
Dersi Verenler Doç. Dr. Hicran HAMZA ÇELİKYAY
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türkiye’nin yerel yönetim yapısını, mahalli idarelerin tanımı, önemi, dayandığı değerler; yerinden yönetim ve mahalli idareler, anayasalarda mahalli idareler ve yerel demokrasi, mahalli idare kuruluşları; belediye, büyükşehir belediyesi, il özel idaresi ve köyler gibi yönetim birimlerinin temel özelliklerini açıklamak ve Türkiye'nin yönetim sistemi içerisindeki önemini ortaya koymak.
Dersin İçeriği Bu ders Türkiye’nin yerel yönetim yapısını, mahalli idarelerin tanımı, önemi, dayandığı değerler; yerinden yönetim ve mahalli idareler, anayasalarda mahalli idareler ve yerel demokrasi, mahalli idare kuruluşları; belediye, büyükşehir belediyesi, il özel idaresi ve köyler gibi yönetim birimlerinden yola çıkarak ve yerel yönetimlerin merkezi yönetimle ilişkilerini göz önünde bulundurarak anlamaya çalışmaktadır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Yerel yönetim birimlerinin (il özel idaresi, belediye, köy ve birlikler) kuruluş amaçlarının temel felsefesini tanımlayabilme
- Yerel yönetimlerin yürüttüğü kamusal hizmetlerle ilgili mevzuatı ana hatlarıyla belirtebilme
- Yerel yönetimlerin sürdürülebilir kentsel gelişme için birbirleriyle ve dış paydaşlarıyla bağlantılı kurumsal yapılanmalarını analiz edebilme
- Yerel yönetimler ve bağlantılı kurumsal yapılanmaların sürdürülebilir yaşam kalitesi göstergeleri içindeki yasal rolünü uygulamadaki sonuçları itibariyle kuramsal ve pratik bütünlüğünde analiz edebilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin yöntemi ve kaynaklarına ulaşma hakkında bilgilendirme
2. Hafta Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Tarihçesi
3. Hafta Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetimler Arasındaki İlişkilerde Temel İlkeler
4. Hafta Belediyelerin kuruluş esasları, organları ile görev-sorumluluk ve yetkileri
5. Hafta Belediyelerin, gelir kaynakları giderleri ve denetimi
6. Hafta Belediyelerin diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkileri
7. Hafta Büyükşehir Belediyeleri ve 6360 Sayılı Kanun
8. Hafta Büyükşehir Belediyeleri ve 6360 Sayılı Kanun
9. Hafta İl Özel İdarelerinin kuruluş esasları, organları ile görev-sorumluluk ve yetkileri
10. Hafta İl Özel İdarelerinin bütçesi, gelir kaynakları, giderleri ve denetimi
11. Hafta İl Özel İdarelerinin diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkileri
12. Hafta Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarının yapısı, görev ve yetkileri YİKOB
13. Hafta Köylerin organları ile görev ve yetkileri- mali yapıları
14. Hafta Tekrar ve Genel Değerlendirme
Kaynaklar
Yerel Yönetimler, Prof. Dr. Ramazan Şengül, Umuttepe Yayınları, Yerinden Yönetim ve Siyaset, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Cem Yayınevi, İstanbul, 2009. Yerel Yönetimler, Prof. Dr. Kemal Görmez (Ed.), Orion Kitabevi, Ankara, Yerel Yönetimler, Prof. Dr. Zerrin Toprak- Prof. Dr. Kemal Gözler - Mahalli İdareler Hukukuna Giriş Prof. Dr. Yusuf Şahin- Yerel Yönetimler, Doç. Dr. Erbay Arıkboğa (2008), “Yerel Yönetimler ve Organları: Organlar Arası İlişkilerin Üç Boyutlu Analizi”, Türkiye’de Yerel Yönetimler, Recep Bozlağan, Yüksel Demirkaya (ed.), Nobel Yayınları, İstanbul, s. 157–203.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 0 -
PY2 5 0 0 0 0 -
PY3 3 0 0 0 0 -
PY5 4 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 40 40
Final 1 60 60
Sınıf İçi Etkinlik 14 3 42
Toplam İş Yükü 142
Dersin AKTS Kredisi 5,0