Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yönetim Bilimi | SBKY304 | 6. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze (Pandemi koşulları nedeniyle Online) |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Süleyman AĞRAŞ |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Süleyman AĞRAŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin, yönetim bilimi ve örgüt teorisi konularını öğrenmelerine ve yönetim biliminin tarihsel arka planını, kavramlar süreçler ve uygulamalar bakımından tartışabilmelerine rehberlik etmektir. |
Dersin İçeriği | Bu derste yönetim bilimi ve örgüt teorisi konuları, bu konuların kavramları, tarihsel arka planı, süreç ve uygulamaları anlatılmaktadır. Bu bağlamda yönetim, yönetici, örgüt ve diğer temel kavramlar işlenmektedir. Bu kavramların net olarak ortaya koyulduktan sonra örgülerin yapısı, örgüt ve yönetim bilimi, taylorizm ve bilimsel yöntem, yönetsel kuram, yönetimin fonksiyonları (planlama, örgütleme, yürütme, koordine etme, denetleme), bürokratik ve neo-klasik örgüt kuramı, sistem yaklaşımı, durumsallık yaklaşımı incelenecektir. Son olarak Batı yönetim biçimi karşısında Japon yönetimi uygulamaları ve Yönetimde Z Teorisi, yönetimde mükemmellik yaklaşımları, örgüt ve yönetim kavramlarının seyrinin nasıl olduğu ifade edilecektir. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Bilgi: Yönetim bilimi ve örgüt teorisi konularında bilgi sahibi olmak. - Beceri: İşletmenin yönetimi ve organizasyonunun nasıl yapılabileceğini öğrenmek. - Yetkinlik: Farklı örgütsel kademelerde başarılı yönetim için gerekli kuramsal donanıma sahip olmak. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Yönetim ve Yönetici Kavramları | |
2. Hafta | Örgüt Kavramı ve Örgütlerin Yapısı | |
3. Hafta | Örgüt ve Yönetim Bilimi | |
4. Hafta | Taylorizm ve Bilimsel Yönetim | |
5. Hafta | Yönetsel Kuram | |
6. Hafta | Yönetim Fonksiyonları I | |
7. Hafta | Yönetim Fonksiyonları II | |
8. Hafta | Bürokratik Örgüt Kuramı | |
9. Hafta | Bürokratik Örgüt Kuramı | |
10. Hafta | Neo-klasik Örgüt Kuramı | |
11. Hafta | Sistem Yaklaşımı | |
12. Hafta | Durumsallık Yaklaşımı | |
13. Hafta | Batı Yönetim Biçimi Karşısında Japon Yönetimi Uygulamaları ve Yönetimde Z Teorisi, Yönetimde Mükemmellik Yaklaşımları | |
14. Hafta | Örgüt ve Yönetim Kuramlarının Seyri |
Erol Eren (2012). Yönetim ve Organizasyon (Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar) İstanbul; Beta Yayınları. |
Nail Öztaş (2019). YÖNETİM, Örgüt ve Yönetim Kuramları, 6. Baskı, İstanbul; Otorite Yayınlar |
Not: Ders konuları bu kaynaktan işleneceği için bu kaynakların temin edilmesi önerilmektedir. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 2 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 3 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 2 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 30 | 30 |
Kısa Sınav 1 | 1 | 15,5 | 15,5 |
Final | 1 | 40 | 40 |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü | 127,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |