Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yönetim Bilimi SBKY304 6. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze (Pandemi koşulları nedeniyle Online)
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman AĞRAŞ
Dersi Verenler Doç. Dr. Süleyman AĞRAŞ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilerin, yönetim bilimi ve örgüt teorisi konularını öğrenmelerine ve yönetim biliminin tarihsel arka planını, kavramlar süreçler ve uygulamalar bakımından tartışabilmelerine rehberlik etmektir.
Dersin İçeriği Bu derste yönetim bilimi ve örgüt teorisi konuları, bu konuların kavramları, tarihsel arka planı, süreç ve uygulamaları anlatılmaktadır. Bu bağlamda yönetim, yönetici, örgüt ve diğer temel kavramlar işlenmektedir. Bu kavramların net olarak ortaya koyulduktan sonra örgülerin yapısı, örgüt ve yönetim bilimi, taylorizm ve bilimsel yöntem, yönetsel kuram, yönetimin fonksiyonları (planlama, örgütleme, yürütme, koordine etme, denetleme), bürokratik ve neo-klasik örgüt kuramı, sistem yaklaşımı, durumsallık yaklaşımı incelenecektir. Son olarak Batı yönetim biçimi karşısında Japon yönetimi uygulamaları ve Yönetimde Z Teorisi, yönetimde mükemmellik yaklaşımları, örgüt ve yönetim kavramlarının seyrinin nasıl olduğu ifade edilecektir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Bilgi: Yönetim bilimi ve örgüt teorisi konularında bilgi sahibi olmak.
- Beceri: İşletmenin yönetimi ve organizasyonunun nasıl yapılabileceğini öğrenmek.
- Yetkinlik: Farklı örgütsel kademelerde başarılı yönetim için gerekli kuramsal donanıma sahip olmak.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Yönetim ve Yönetici Kavramları
2. Hafta Örgüt Kavramı ve Örgütlerin Yapısı
3. Hafta Örgüt ve Yönetim Bilimi
4. Hafta Taylorizm ve Bilimsel Yönetim
5. Hafta Yönetsel Kuram
6. Hafta Yönetim Fonksiyonları I
7. Hafta Yönetim Fonksiyonları II
8. Hafta Bürokratik Örgüt Kuramı
9. Hafta Bürokratik Örgüt Kuramı
10. Hafta Neo-klasik Örgüt Kuramı
11. Hafta Sistem Yaklaşımı
12. Hafta Durumsallık Yaklaşımı
13. Hafta Batı Yönetim Biçimi Karşısında Japon Yönetimi Uygulamaları ve Yönetimde Z Teorisi, Yönetimde Mükemmellik Yaklaşımları
14. Hafta Örgüt ve Yönetim Kuramlarının Seyri
Kaynaklar
Erol Eren (2012). Yönetim ve Organizasyon (Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar) İstanbul; Beta Yayınları.
Nail Öztaş (2019). YÖNETİM, Örgüt ve Yönetim Kuramları, 6. Baskı, İstanbul; Otorite Yayınlar
Not: Ders konuları bu kaynaktan işleneceği için bu kaynakların temin edilmesi önerilmektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 2 0 0 0 -
PY2 3 0 0 0 -
PY3 2 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 30 30
Kısa Sınav 1 1 15,5 15,5
Final 1 40 40
Sınıf İçi Etkinlik 14 3 42
Toplam İş Yükü 127,5
Dersin AKTS Kredisi 5,0