Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mikro İktisat SBKY101 1. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Ömer LİMANLI
Dersi Verenler Doç. Dr. Ömer LİMANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencileri ekonomideki temel kavramlar ve varsayımlar konusunda bilgilendirmek, bu bilgileri kullanarak ekonomik değişkenler arasındaki bağıntıyı sağlamaktır. Bu bağlamda tüketici ve üretici davranışları incelenecektir.
Dersin İçeriği Ders, giriş düzeyinde mikro iktisat teorisi kapsamına giren piyasa teorisi, rekabetçi ve rekabetçi olmayan piyasalarda fiyat ve üretim düzeylerinin belirlenmesi, piyasa etkinliği ve piyasa başarısızlığı, hükümet müdahaleleri gibi konuları içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Kıtlık, fırsat maliyeti, elastikiyet, ekonomik kâr ve marjinal analiz gibi temel ekonomi kavramlarını tanımlar
- Arz ve talebi belirleyen unsurları açıklar
- Piyasa dengesi kavramını açıklar
- Tam rekabetçi ve tam rekabetçi olmayan piyasalar arasındaki farkları ortaya koyar
- Üretici ve tüketici davranışı teorilerini karşılaştırır.
- Üretim, kar ve maliyet gibi temel kavramaları açıklar
- Basit düzeydeki niceliksel tekniklerin mikro iktisadi sorunların analizinde kullanma yeteneğine sahiptir
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ekonomi biliminin tanımı ve kapsamı, ekonomik birimler ve ekonominin kaynakları, ekonominin üç temel ilkeleri ve kapsamı. Ders Saati
2. Hafta Ekonominin temel kavramları: İhtiyaç, mal ve hizmet, fayda, ekonomik değer ve kıtlık Ekonominin temel kavramları: Üretim, üretim faktörleri, tüketim, tasarruf, yatırım, iş bölümü.
3. Hafta Ekonominin temel kavramları: Fırsat maliyeti, etkinlik, verimlilik ve karlılık. Ekonominin ana sorunları: Kıtlık, ekonomi bilimi ve kıtlık sorununun çözümü.
4. Hafta Talep analizi: Talep kanunu ve talebi etkileyen faktörler, esneklikler ve kullanım alanları.
5. Hafta Talep analizi: Talep kanunu ve talebi etkileyen faktörler, esneklikler ve kullanım alanları.
6. Hafta Arz analizi: Arz kanunu, arz fonksiyonu, esneklikler ve kullanım alanları.
7. Hafta Arz analizi: Arz kanunu, arz fonksiyonu, esneklikler ve kullanım alanları.
8. Hafta Arz analizi: Arz kanunu, arz fonksiyonu, esneklikler ve kullanım alanları.
9. Hafta Piyasa türleri ve fiyat oluşumu: Tam rekabet ve monopol ve eksik rekabet koşullarında talep, arz ve piyasa dengesi.
10. Hafta Kısa ve uzun dönem üretim modelleri: Kısa dönemde üretim ve maliyetler, uzun dönemde üretim ve maliyetler.
11. Hafta Kısa ve uzun dönem üretim modelleri: Kısa dönemde üretim ve maliyetler, uzun dönemde üretim ve maliyetler.
12. Hafta Firma dengesi: Gelir, maliyet ve kar fonksiyonları.
13. Hafta Firma dengesi: Gelir, maliyet ve kar fonksiyonları.
14. Hafta Firma dengesi: Gelir, maliyet ve kar fonksiyonları.
Kaynaklar
Zeynel Dinler, İktisada Giriş, Ekin Yayınları, İstanbul, 2010.
Ünsal, E. M., 2016. “İktisada Giriş”, BB101 Yayınları, Ankara
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 3 3 3 3 3 2 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ara Sınav 1 1 35 35
Kısa Sınav 1 1 15,5 15,5
Final 1 35 35
Toplam İş Yükü 127,5
Dersin AKTS Kredisi 5,0