[] Program Hakkında

Etkin ve etkili bir kamu yönetimi, her alanda vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak, yaşam seviyesini yükseltecek ve idareden memnuniyeti sağlayacaktır. Etkin ve verimli yönetim, kamu kurumlarında çalışanların nitelikleri ve profesyonel bilgi birikimleri ile direk olarak ilgilidir. Bunun da ötesinde kamu kurumlarının paydaş olduğu özel sektörün katkı sağladığı birçok proje ve iş çerçevesinde özel sektör çalışanları ile de yakından ilgilidir. Bu bağlamda, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüksek lisans programı, hem kamunun hem de özel sektörün gerek duyduğu çeşitli yönetim kademelerinde görev alacak, çağdaş yönetim anlayışının gerektirdiği teorik bilgilere sahip, bu bilgileri uygulamaya aktarabilecek nitelikte yöneticileri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda program; öğrencilerine hızla gelişmekte ve dönüşmekte olan Türkiye idari yapısını ve toplumunu tanıyarak yöneticilik rolü üstlenme becerisi kazandırmak ve yeni, çağdaş kamu yönetiminin ve siyaset biliminin detaylarını içeren bilgilerle donatılmalarını sağlamak için özgün bir ders programı uygulamaktadır. Aynı zamanda bu program akademide ihtiyaç duyulan bilimsel kadroları yetiştirmeyi de amaçlamaktadır. Birer akademisyen adayı olarak öğrencilerin, bilimsel araştırma süreçlerine katılarak, siyasal ve toplumsal olguları bilimsel açıdan değerlendirmeleri sağlanacaktır. Öğrencilerin teorik ve pratik formasyon kazanmalarını sağlayacak şekilde yapılandırılan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü yüksek lisans programı, “Kamu Politikası, Yönetim Bilimleri, Siyaset ve Sosyal Bilimler, Karşılaştırmalı Siyaset, Hukuk” bilim dallarını dengeleyecek şekilde oluşmuştur. Aday öğrenciler politika yapım süreçlerini ve geliştirilen politikaların analiz yöntemlerini öğrenirken, aynı zamanda kaynakların sürdürülebilir kılınması konusuna değinilerek, kent ve çevre sorunlarına küresel çözümlerle yaklaşmaları sağlanacaktır.

[] Amaç

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüksek lisans programı, hem kamunun hem de özel sektörün gerek duyduğu çeşitli yönetim kademelerinde görev alacak, çağdaş yönetim anlayışının gerektirdiği teorik bilgilere sahip, bu bilgileri uygulamaya aktarabilecek nitelikte yöneticileri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

[] Hedef

Öğrencilerin/mezunların politika yapım süreçlerini ve geliştirilen politikaların analiz yöntemlerini öğrenmelerini sağlamaktır. Kamu yönetiminde sürdürülebilir yenilikçi çözümler üreten çevik bireyler yetiştirmektir.

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Yüksek Lisans Mezunu-Bilim Uzmanı

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Yüksek Lisans Mezunu-Bilim Uzmanı

[] Kayıt Kabul Şartları

·        Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Hukuk, İktisat ve eş değer lisans programlarından birinden mezun olmak.

·        Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavından (ALES-EA) en az 60 almış olmak.

·        Anabilim dalınca yapılacak olan bilim sınavına girmek ve en az 50 puan almış olmak. Bilim sınavına girmeyen aday başarısız kabul edilecektir.

·        Değerlendirme; ALES Puanı %50;  Bilim Sınavı %30; Lisans Not Ortalaması %20

Değerlendirme sonucunda alınması gereken minimum toplam puan 100 üzerinden 60 olmalıdır. 

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Tezli  yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler,
- En az 7 ders ve Seminer ile Yüksek Lisans Tezi’ne kayıt olmaları ve 120 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir. Programlarındaki bir dersten başarılı olabilmek için o dersten en az CB notu almış olması gerekmektedir.
- Programlarında öngörülen tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 3,00 genel not ortalamasına sahip olmak ve Seminer dersinden ve Yüksek Lisans Tez Savunmasında başarılı olmakla yükümlüdürler.

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

DÜ’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması

Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.

ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.

Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.

Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.

[] Programın Tanımı

Programımız siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanlarında özel sektör ve kamuda kariyer yapmak isteyenlere ve bu alana ilgi duyanlara yönelik olarak tasarlanmıştır.

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında temel araştırmaları yapabilir Kamu ve özel kesimin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yeteneklerine sahip olur.
2 Kamu ve özel kesimin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yeteneklerine sahip olur.
3 Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında kuramsal bilgileri analiz etme, değerlendirebilme ve çözüm önerileri üretebilir.
4 Olayları sorgulayan ve alternatif çözümler üreten nitelikli yenilikçi yeteneklere sahip olur.
5 Ulusal ve uluslararası düzeyde kamu yönetimi, hukuk, siyaset, sosyoloji, kentleşme, çevre sorunları, ekonomi gibi konularda kurumsal ve uygulama alanlarında ortaya çıkan yenilikleri takip eder.
6 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma, değişime ve yeniliğe açık olma becerisine sahip olur.
7 Güncel kamu yönetimi konularına dair görüşlerini ortaya koyabilme, geliştirebilme ve olayları yorumlamada kullanabilme becerisine sahip olur.
8 Kamu hizmetleri ve kamu politikalarının yürütülmesinde kamu kurum ve kuruluşları, siyasi kurumlar, özel sektör ve sivil toplum örgütleri, halkla ilişkiler ve mali yönetim ve denetim gibi alanları siyasal katılım açısından analiz eder.
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri
[] Mezunların Mesleki Profili

- Devlet ve Vakıf Üniversiteleri 

- Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar ve bunların teftiş kurulları ve genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları, 

- Diğer Kamu Kurumları, 

- İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Yerel Yönetimlere bağlı çeşitli birimler, 

- Kamu ve Özel Sektör Bankaları, 

- Özel Sektör Kuruluşları ve Çok uluslu Şirketler.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. 

[] Program Yapısı

Program, Bölüm Başkanı, Bölüm Başkanı Yardımcısı ve AKTS Koordinatörü'nün eşgüdümlü çalışmasıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. 
Dersler, her dersin sorumlusu olan ilgili Öğretim Elemanı tarafından belirlenen kriterler ve öğretim metotları çerçevesinde işlenmektedir. 
Öğrenciler 2 yarıyıl ders almakta, 2 yarıyıl da Yüksek Lisans Tezi Hazırlamaktadırlar. 
Yüksek Lisans Tezi ile birlikte Uzmanlık Alan dersi de alınmaktadır. 
Tezini tamamlayan ve Enstitü tarafından onaylanan öğrenci programı başarı ile tamamlanmış olmaktadır. 

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

[] Mezuniyet Koşulları

Programdan mezun olabilmek için, program dahilinde tamamlanması gereken krediyi tamamlamış olmak ve yüksek lisans tezinde başarılı olmak gerekmektedir.

[] Eğitim Türü

Tam Zamanlı - Yüz Yüze

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Akademik Kadro
  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Öznur BOZKURT
       oznurbozkurt@duzce.edu.tr