[] Program Hakkında

Konusunda uzman, iyi eğitim almış öğrenciler yetiştirerek akademik ve sektörel bazda istihdam sağlamak. Ülkeler arasında iş birliği ve ortaklıkların artması, uluslararası turizmin gelişmesi ile artan sağlık turizmi talebi ve harcamalarından daha fazla pay alabilmek ve bu alanda gelişmiş önemli rakip ülkelerle daha güçlü bir şekilde rekabet edebilmek için araştırmalar yaparak yeni projeler ortaya koymak. Dünyada sağlık turizmi alanındaki değişimleri ve gelişmeleri takip ederek yetiştirilecek bilim insanlarına ve araştırma görevlilerine bu çerçevede bir eğitim vermek, öğretim elemanı kadrosu ile lisansüstü düzeyde bilimsel araştırmalar ve proje çalışmaları yaparak, bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar ile bilimsel alana katkı sağlamak. Ülkemizde sağlık turizmi alanında eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenlenmesine yönelik çalışmalar yapmak. Alanındaki konularda yeterli düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik sahibi olan, eğitim ve öğretim ortamlarını hedeflere uygun olarak tasarlayan, bilgiye ulaşma yollarını bilen, bilgi üreten ve bilgiyi kullanan, etik ve manevi değerlere saygılı insan kaynaklarını oluşturmak. Sağlık turizmi alanında üretilen ve geliştirilen; insan kaynakları, bilgi, teknoloji ve deneyimlerin ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak yeni yöntem ve projelerin geliştirilmesi ve bilimsel etkinliklerin düzenlemek. Diğer üniversitelerde görev yapan öğretim görevlileri ve öğretim üyeleriyle paylaşımlar yaparak sağlık turizmi alanında yapılan uygulamaları zenginleştirmek, öğretim görevlileri ve üyelerinin bilgi, beceri ve deneyimlerini geliştirmektir.

[] Amaç

Öğrencinin Sağlık Turizmi alanında, belirli bir bilgi ve beceri birikimi edinmesine ek olarak, bilimsel araştırma yapmasını, bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır.

[] Hedef

Sağlık turizmi alanında mesleki ve akademik açıdan gerekli bilgi ve beceri ile donatılmış mezunlar yetiştirmek.

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Tezli Yüksek Lisans Mezunu

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Tezli Yüksek Lisans Mezunu

[] Kayıt Kabul Şartları

ALES EA Puan türünden en az 60 puan almış olmak. Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından ilan edilen diğer koşulları sağlamış olmak.

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Alınan tüm derslerden başarılı olmuş olmak ve yüksek lisans tezini yazmış olmak

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) tezli yüksek lisans programı, küreselleşme ve teknolojinin gelişmesine bağlı olarak değişen ve gelişen turizm sektörü ile birlikte değişim ve gelişim gösteren sağlık turizmi alanındaki yenilikleri takip ederek ilgili bilgi birikimine hâkim olan, kaynak ve araştırma planlayarak gerçekleştiren, sadece turizmle ilgili ilgili değil diğer ilişkili disiplinlerle ilgili yetkinliğe sahip olan, özgün araştırmalar üretebilen sağlık turizmi bilim uzmanları yetiştirmeyi kapsamaktadır.

[] Programın Tanımı

Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) tezli yüksek lisans programı, küreselleşme ve teknolojinin gelişmesine bağlı olarak değişen ve gelişen turizm sektörü ile birlikte değişim ve gelişim gösteren sağlık turizmi alanındaki yenilikleri takip ederek ilgili bilgi birikimine hâkim olan, kaynak ve araştırma planlayarak gerçekleştiren, sadece turizmle ilgili ilgili değil diğer ilişkili disiplinlerle ilgili yetkinliğe sahip olan, özgün araştırmalar üretebilen sağlık turizmi bilim uzmanları yetiştirmeyi kapsamaktadır.

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 Toplumun sağlık ihtiyaçlarını ve sağlık hizmetlerine olan talebini belirleyebilme becerisi
2 Toplumun sağlık ihtiyaçlarını ve sağlık hizmetlerine olan talebi karşılayabilecek hizmet sunum modellerini geliştirme becerisi
3 Sağlık hizmetlerinin ekonomik ve finansal analizini yapma becerisi,
4 İnsan kaynaklarını yönetme ve liderlik etme becerisi
5 Sağlık hizmetlerinin kalitesini değerlendirme ve iyileştirme becerisi
6 Sağlık sonuçlarını (outcomes) değerlendirme ve iyileştirme becerisi
7 İstatistiksel analiz, raporlama, yorumlama ve karar vermede kullanma becerisi
8 Sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli şekilde planlanması, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesinde bilgi yönetim sistemlerini kullanma becerisi
9 Toplumun sağlık hizmeti ihtiyacının etkili, kaliteli, verimli ve hakkaniyetli bir şekilde karşılanması için pazarlama ilke ve yöntemlerini kullanma becerisi
10 Sağlık sektörü ile ilgili mevzuatı ve hukuki çerçeveyi takip edebilme ve etik ilkeler doğrultusunda uygulama becerisi
11 Kurum içinde ve dışında etkileşimde bulunduğu sağlık profesyonelleri ve diğer paydaşlar ile etkili, verimli ve etik ilkeler doğrultusunda çalışabilme becerisi
12 Sağlık politikalarındaki gelişmeleri izleyebilme ve uygulama becerisi
13 İşletmecilik ve sağlık turizmi işletmeciliği ile ilgili temel bilgilerin nasıl kullanılacağını kavrar, yeterli olmadığı bilgi becerilerini destekler.
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri

1. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Sağlık alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda kurgular, çözüm önerileri getirir, sorunları çözer, elde edilen sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular. Sağlık alanı ile ilgili konularda öngörülmeyen karmaşık durumlarla karşılaşması halinde çözüm önerileri geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.

2. Öğrenme Yetkinliği

Sağlık alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. Bilimsel bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar. Kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.

3. İletişim ve Sosyal Yetkinlik

Sağlık alanındaki bilgilerini, güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını aynı alandaki veya dışındaki gruplarla yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir biçimde tartışır ve paylaşır. Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve bunları geliştirmek üzere gereğini yapar. Bir yabancı dili en az Avrupa dili portföyü B2 genel düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.

4. Alana Özgü Yetkinlik

Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji ve politika geliştirir ve uygulama planlarını yorumlar ve elde edilen sonuçları bilimsel ve etik çerçevede değerlendirir. Sağlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir ve bu değerleri öğretir. Sağlık alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular.



Dosya için tıklayınız.
[] Mezunların Mesleki Profili

Sağlık Turizmi Yetki belgesine sahip Sağlık Kuruluşları ile Aracı Kuruluşlarda Sağlık Turizmi Uzmanı olarak çalışmak

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Sağlık Turizmi yüksek lisans programını başarı ile tamamlamış mezunlar ilgili alanlarda doktora eğitimine başvurabilirler.

[] Program Yapısı

Örgün eğitim veren Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) tezli yüksek lisans programı

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uygulanır.

[] Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin mezun olabilmesi için, toplamda 120 AKTS'lik dersleri almış ve başarılı olmuş olması gerekir.

[] Eğitim Türü

Teorik ve Sunum

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Anabilim Dalı Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Fuat YALMAN
E-Mail:fuatyalman@duzce.edu.tr
[] Akademik Kadro
  • Anabilim Dalı Başkanı
       Dr. Öğr. Üyesi Fuat YALMAN
       fuatyalman@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Yalçın KARAGÖZ
       yalcinkaragoz@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Yusuf ÖCEL
       yusufocel@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Mustafa BOĞAN
       mustafabogan@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Züleyhan BARAN
       zuleyhanbaran@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir KAYA
       abdulkadirkaya@duzce.edu.tr

  • Öğrenci İşleri Memuru
       Arş. Gör. Melek TERZİ ÖZMEN
       melekterzi@duzce.edu.tr