[] Program Hakkında

Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde yer alan Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı, disiplinlerarası bir perspektifle kurulmuştur. Anabilim dalında, ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans programı yer almaktadır. Bu program, katılımcılara bireylerin manevi ihtiyaçlarını anlama, onlara eşlik etme, destek olma ve rehberlik yapma konularında hem teorik hem de pratik beceriler kazandırmayı hedefler.

Programın içeriği, psikolojik kuramların maneviyat üzerindeki etkisi, manevi danışmanlığın çeşitli uygulama alanları, davranış bozukluklarının anlaşılması ve yönetilmesi, sosyal hizmet kurumlarında manevi danışmanlığın rolü, manevi danışmanlık sürecinde kullanılan ölçekler, ileri düzeyde danışma ve psikolojik danışmanlık becerileri ile dinin psikolojik temelleri gibi alanları kapsar.

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin; hastaneler, yurtla, ceza ve tutuk evleri, yaşlı bakım ve huzur evleri, yetimhane ve yetiştirme yurtları ile dezavantajlı bireylere yönelik manevi destek hizmetleri sunulan kurumlar ve aile rehberlik bürolarında profesyonel görevler üstlenebilecek yeterlilikte bilgi ve becerilerle donanmaları amaçlanmaktadır. 

[] Amaç

Disiplinlerarası Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Yüksek Lisans Programı, manevi danışmanlık alanında çeşitli disiplinlerin bakış açılarını birleştirerek bireylerin manevi, psikolojik, eğitimsel ve sosyal ihtiyaçlarına bütüncül bir yaklaşımla yanıt verebilecek uzmanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program, öğrencilerin dini, kültürel, psikolojik, eğitim bilimleri ve sosyolojik bilgileriyle donanarak farklı alanlardan gelen bireylere etkili bir şekilde destek olabilmelerini sağlamayı hedefler. Bu sayede, mezunlar hem bireysel hem de toplumsal düzeyde manevi rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunabilecek yetkin bireyler olarak yetiştirilir.

[] Hedef
  • Manevi danışmanlık alanındaki teorik ve pratik bilgileri farklı disiplinlerin perspektifleriyle harmanlayarak öğrencilerin kapsamlı bir bilgi birikimi edinmelerini sağlamak.
  • Psikoloji, sosyoloji, din bilimleri, eğitim bilimleri gibi farklı alanlardan edinilen bilgileri manevi danışmanlık sürecine entegre edebilecek beceriler kazandırmak.
  • Öğrencilerin etik değerler ve kültürel duyarlılık çerçevesinde bireylerin manevi ihtiyaçlarına duyarlı, etkili danışmanlık yapabilme yetkinliği kazanmalarını sağlamak.
  • Öğrencilerin, çeşitli sosyal ve kültürel bağlamlardaki bireylere yönelik manevi rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunabilecek profesyonel bir bakış açısı geliştirmelerini sağlamak.
  • Disiplinlerarası bir yaklaşım ile öğrencilerin manevi danışmanlık hizmetlerinde yenilikçi ve etkili yöntemler geliştirebilmelerini teşvik etmek.
  • [] Eğitim Dili
    Türkçe
    [] Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Yüksek Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Bu program, yüksek lisans düzeyinde öğretim veren bir programdır.

[] Kayıt Kabul Şartları

Başvuru ve Kabul Koşulu:

İlahiyat ve İslami İlimler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Psikoloji, Sosyoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Sosyal Hizmetler, Hemşirelik, Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ile Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programlarının birinden mezun olmak.

Değerlendirme:

Adayların Lisans başarı notu dikkate alınarak en yüksek not ortalamasından itibaren yapılacak sıralamada kontenjan dâhilinde programa öğrenci kabul edilir.

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Tezsiz yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler,

• En az 10 ders ile bir Mezuniyet Projesi’ne kayıt olmaları ve 120 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir. (Başarılı/Başarısız” olarak değerlendirilen Mezuniyet Projesinin yerel kredisi bulunmamaktadır.)

• Programlarındaki bir dersten başarılı olabilmek için en az CB notu almış olması gerekmektedir.

• Programlarında öngörülen tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 3.00 genel not ortalamasına sahip olmak ve Seminer dersinden ve Mezuniyet Projesinden Başarılı olmakla yükümlüdürler.

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

Düzce Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, Düzce Üniversitesi'nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması

Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri Düzce Üniversitesi tarafından tanınmaktadır.

ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.

Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.

Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve iş birliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.

[] Programın Tanımı

Disiplinlerarası Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Yüksek Lisans Programı, dini, manevi ve psikolojik  alanlarda bütüncül bir yaklaşım benimseyerek, farklı disiplinlerin bilgilerini entegre eden ve bu alanlarda uzmanlaşmış danışmanlar yetiştirmeyi amaçlayan bir akademik programdır.

[] Program Yeterlilikleri
    No Program Yeterlilikleri
    1 Manevi Danışmanlık Bilgisi: Manevi danışmanlık ve rehberlik alanındaki teorik ve pratik bilgileri derinlemesine anlayarak, farklı bireylerin manevi ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirebilme yeteneğine sahip olmak.
    2 Disiplinlerarası Yaklaşım: Psikoloji, sosyoloji, eğitim bilimleri ve dini bilimler gibi farklı disiplinlerin bilgilerini bütünleştirerek, manevi danışmanlık süreçlerinde etkili bir şekilde kullanabilmek.
    3 Etik ve Profesyonellik: Manevi danışmanlık ve rehberlik alanındaki etik ilkeleri benimseyerek, profesyonel ve kültürel duyarlı bir yaklaşım sergileyebilmek.
    4 Araştırma ve Uygulama Yetkinliği: Manevi danışmanlık alanındaki güncel araştırmaları takip edebilmek ve bu araştırmaları pratik uygulamalara dönüştürebilmek.
    5 İletişim Becerileri: Danışanlarla etkili iletişim kurarak, güven oluşturabilmek ve danışmanlık sürecinde empatik bir yaklaşım sergileyebilmek
    6 Profesyonel Gelişim: Manevi danışmanlık alanındaki gelişmeleri takip ederek, sürekli olarak profesyonel becerilerini güncelleme ve geliştirme yeteneğine sahip olmak.
    [] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri
    [] Mezunların Mesleki Profili

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler; hastaneler, yurtla, ceza ve tutuk evleri, yaşlı bakım ve huzur evleri, yetimhane ve yetiştirme yurtları ile dezavantajlı bireylere yönelik manevi destek hizmetleri sunulan kurumlar ve aile rehberlik bürolarında profesyonel görevler üstlenebilmektedirler.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Tezsiz yüksek lisans programından mezun olanlar doktora programına başvuramazlar.

[] Program Yapısı
    Programın yapısı, ilk ve ikinci yarıyılda her biri ikişer zorunlu ve üçer seçmeli dersten, üçüncü ve dördüncü yarıyılda ise proje danışmanlığı dersinden oluşmaktadır.
    [] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Ayrıntılı bilgi için eğitim öğretim ve sınav yönetmeliğini web sayfasından inceleyebilirsiniz

[] Mezuniyet Koşulları

Program dahilinde tamamlanması gereken krediyi tamamlamış olmak.

[] Eğitim Türü

Tam zamanlı

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
    Müdür
    Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
    E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Akademik Kadro
    • Öğretim Üyesi
         Prof. Dr. Mustafa KOÇ
         mustafakoc@duzce.edu.tr

• Öğretim Üyesi
         Doç. Dr. Tuğba TORUN