Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulan Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, 2022-2023 akademik yılında öğrenci kabulüne başlamıştır. Görsel İletişim Tasarımı bölümü hem kuramsal hem uygulama alanlarda uluslararası standartlarda eğitim vermeyi amaçlamaktadır. Bölümün eğitim programı kapsamında farklı multidisipliner bir yaklaşımla bir araya getirilmiş olan hem uygulamalı hem de teorik dersler bulunmaktadır. Farklı disiplinlerden olan uygulamalı ve teorik dersler sayesinde yaratıcılık ile bilgi ve beceriyi kapsayan pratiklerin geliştirilebilmesi için gerekli alt yapının aktarılmasına yönelik bir temel sunulmaktadır. Ulusal ve uluslararası standartlar takip edilerek hazırlanmış olan program hızla dönüşen dijital yenilikler ile uyumlu olarak güncellenebilir ve yenilenebilir bir esnekliğe sahiptir. Bölümümüzde 1 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Öğretim Görevlisinden oluşan akademik kadro bulunmaktadır.
Görsel iletişim tasarımının kavram, kuram ve tekniğini; tasarım kültüründen beslenerek yaratıcı düşüncenin bakış açısı ile becerilerini özgün bir şekilde ortaya koyabilecek, düşünsel, sanatsal ve teknik bilgiye sahip tasarımcılar yetiştirmektir.
Akademik alanda ve görsel iletişim tasarımı sektöründe (yayınevleri, grafik-animasyon ve multimedya yapım şirketleri, reklam ve grafik tasarım ajansları, firmaların tasarım merkezleri, vb. gibi) yer alacak sanatsal ve akademik düzeyde donanımlı tasarımcılar yetiştirmek; örnek, kalitede öncü bir kurum olarak tanınmaktır.
Görsel İletişim Tasarımı alanında lisans derecesi.
Bu program lisans seviyesinde eğitim vermektedir.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir (Önlisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi).
Üniversitemizde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, bölümümüzde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
4 yıllık lisans programı.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Sanat kültürü ve estetik konularına ilişkin bilgiye sahiptir. |
2 | İlgili sanat alanına özgü sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir. |
3 | Sanat ve tasarım materyalleri bilgisine sahiptir. |
4 | Sanat ve tasarım yöntem ve teknikleri konusunda bilgi sahibidir. |
5 | İlgili sanat alanındaki yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda bilgi sahibidir. |
6 | İlgili sanat alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşim konusunda bilgi sahibidir. |
7 | Araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir. |
8 | Sanatsal eleştiri yöntemleri konusunda bilgi sahibidir. |
9 | Sanat ve bilim etiği konusunda bilgi sahibidir. |
10 | Kuram ve uygulama bütünlüğü sağlar. |
11 | İlgili sanat alanına ilişkin yöntem ve teknikleri kullanır. |
12 | İlgili sanat alanının içindeki alt disiplinlerin etkileşimini değerlendirir. |
13 | Çözümlemeye dayalı yorum becerisine sahiptir. |
14 | Çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme, uygulayabilme becerisini geliştirir. |
15 | Duyusal algıyı somutlaştırır. |
Öğrenciler, programda mevcut
olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamalı ve her dersten
100 üzerinden en az 50 puan almış olmalıdır. 4.00 üzerinden en
az 2.50 Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) elde etmek
zorundadırlar. Ayrıca öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en
az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin zorunlu
stajlarını belirtilen sürede tamamlamaları da zorunludur.
Mezunlar yayınevleri, grafik-animasyon ve multimedya yapım şirketleri, reklam ve grafik tasarım ajansları, firmaların tasarım merkezleri, yazılım firmaları, televizyon kanalları, film yapım şirketleri ve animasyon kuruluşları, multimedya oyun tasarımı yapan firmalar gibi özel sektörün çeşitli kuruluşlarında ve devletin kurumlarının ilgili departmanlarında çeşitli pozisyonlarında görev alabilirler.
Lisans derecesini hak eden öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurabilirler.
Görsel İletişim Tasarımı Lisans Programı zorunlu dersler
yerel kredi toplamı: 128, Toplam AKTS: 180
Seçmeli dersler kredi toplamı: 42, AKTS toplamı: 60
Mezuniyet için gerekli minimum yerel kredi: 164, Toplam AKTS: 240
* Programda Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan Ortak Zorunlu Dersler ile
İngilizce ve Üniversite Senatosu’nun belirlediği diğer ortak dersler yer
alır.
* Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Görsel iletişim tasarımı lisans programından mezun olabilmek için toplam AKTS kredisi 240 olmalıdır. Programın eğitim süresi 4 yıldır. Her yarıyıl içindeki 14 haftalık ders süreci boyunca ara sınav, ödev vb. değerlendirme aktiviteleriyle birlikte dönem sonu final sınavları bulunmaktadır. Mezun olmaya hak kazanmak için öğrencilerin; öğretim programlarındaki derslere devam edip tümünden başarılı olmaları, AGNO'larının en az 2.50 düzeyinde olması ve diğer bütün çalışmalarını tamamlamış olmaları gerekir.
Türkçe