Çağdaş eczacılık uygulamalarının temellerini kazandırmak üzere yurt içi ve yurt dışı örnekler incelenerek tasarlanmıştır. Meslek ile ilgili bilgilere birinci dönemden başlanması hedeflenmektedir. Beraberinde ilk iki yıl temel eczacılık bilimleri ile ilgili derslerden oluşmaktadır. Farmasötik bilimlerde teorik ve pratik dersleri 3. ve 4. Sınıf derslerinde yoğunlaşmaktadır. Beşinci sınıf ise bitirme projesi, serbest eczane eczacılığı, hastane eczacılığı ve endüstri eczacılığı gibi eczacılık uygulama alanlarında açılan seçmeli alan dersleri ve staj çalışmasını içermektedir.
Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Atatürk ilkelerine bağlı, akılcı, adil, güvenilir, dürüst, yenilikçi ve yaratıcı değerlere bağlılığı benimsemiştir. Fakültemizin amaçları arasında;
bulunmaktadır.
“Eğitim, araştırma ve diğer hizmet alanlarında ülke ihtiyaçlarını da önceleyerek mükemmele erişen, uluslararası arenada öncü eczacılık fakültelerinden biri olmak”; Uluslararası düzeyde bilgi ve beceriye sahip eczacılar ve bilim adamı yetiştirmek, toplum sağlığı ve ülke ekonomisi için disiplinler arası ve ilgili sektörlerle ortak projeleri hayata geçirmek, sağlık için gerekli bilgiyi üretmek, yeni ilaçların keşif araştırmalarında öncü olabilmek ve bu bilgileri insanlık hizmetine sunmaktır.
Fakültemizden mezun olan öğrenciler “Eczacı” unvanı alacaklardır. Mezunlarımız eczacılık alanında Yüksek Lisans Derecesi sahibi olacaktır.
Fakültemizden mezun olan öğrenciler “Eczacı” unvanı alacaklardır. Mezunlarımız eczacılık alanında Yüksek Lisans Derecesi sahibi olacaktır.
Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi`ne alınacak öğrenciler için kayıt ve kabul şartları, Düzce Üniversitesi Senatosu`nun önerisi, Yükseköğretim Kurulu`nun kararı ile belirlenir. Kayıt ve kabul şartları ilgili yılın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınav Kılavuzun `da belirtilir. ÖSYM (Yükseköğretim Programları ve kontenjanları Kılavuzu, Tablo 3A, 3B, ve Tablo 4’te yere alan “Yükseköğretim Programlarına ilişkin koşul ve açıklamalar. Bk. 14. “ Bu programda başarılı olabilmek için elleri ve parmakları ustalıkla kullanabilme ve görme yetisine sahip olma önemlidir.
Başarısız notu bulunmayan, kümülatif not ortalaması 4 üzerinden en az 2 olan ve öğretim planında yer alan tüm derslerini ve yasal 6 ay olan zorunlu stajını başarıyla tamamlayan öğrenciler yüksek lisans derecesi ile mezun olurlar.
Türk Yüksek Öğretim Kurumları'nda önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurumu'nun belirlemiş olduğu "Yüksek Öğretim Kurumlarında Önlisans ve Yüksek Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında gerçekleşmektedir. Yüksek Öğretim Mevzuatına göre formal eğitim uygulanmaktadır.
Eczacılık lisans programının amacı ilacın üretiminden tüketimine kadar olan her aşamada idari ve teknik olarak tam yetki ile görev alan, eczacılığın temel ilkelerine hakim, bilimsel düşünebilme yetisine sahip, mesleki ve bilimsel etik ilkeler çerçevesinde hareket eden mezunlar yetiştirmek ve mezunlarımıza bu ilkeler doğrultusunda üniversiteler, araştırma ve eğitim merkezleri, sağlık, eğitim gibi kamu ve özel sektör alanlarında çalışmalarını sağlayacak bilgi ve beceriyi kazandırmaktır. Fakültemizin sunduğu seçmeli dersler ve öğrencilerin hazırladığı araştırma projeleri, Eczacılık Fakültesi mezunlarını, mesleki konularda ilkeli, disiplinler arası çalışmalarda etkin olabilecek durumu kazandırır.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Eczacılık lisans programını tamamlayarak elde ettiği bilgi ve becerileri, eczacılık mesleğinin tüm alanlarında ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat, mesleki temel değerler ve etik kurallar çerçevesinde uygulayabilir. |
2 | Temel fen, tıp ve sağlık bilimlerinin kavram ve uygulamalarını, eczacılık mesleği ile ilgili uygulamalar ile birleştirerek eczacılık alanında kullanabilir. |
3 | Biyolojik sistemlerin anatomisi, immunolojisi, fizyolojisi, fizyopatolojisi ve biyokimyası hakkında bilgi sahibidir. İnsan sağlığını etkileyen hastalıklar ve tedavileri hakkındaki temel kavramları bilir. |
4 | Bilimsel kaynakları, farmakopeleri ve valide edilmiş yöntemleri kullanarak; bitkisel ilaç, drog, çevresel ve biyolojik materyal, gıda, gıda katkı maddeleri ve bulaşanları, ilaç, ilaç etkin ve yardımcı maddeleri ve tıbbi ürünler ile ilgili; fiziksel, kimyasal, toksikolojik, biyolojik, mikroskobik, mikrobiyolojik, moleküler ve elemental analizleri yapabilecek, değerlendirebilecek yeterli bilgiye sahiptir. |
5 | Doğal kaynaklı veya sentetik etkin madde içeren farmasötik ürünlerin, biyoteknolojik, nanoteknolojik, kozmetik, dermokozmetik, radyofarmasötik ürünlerin ön formülasyon, formülasyon, laboratuvar, pilot ve endüstriyel ölçekte üretim, kalite güvencesi, stabilite, saklama, biyoyararlanım, biyoeşdeğerlik, ruhsatlandırılma ve patent çalışmaları hakkında bilgi ve uygulama becerisi vardır. |
6 | İlaç hedeflerinin tanınması, ilaç etkin maddelerinin kimyasal yapısı, sentez ve analizleri, etkileri, yapı-etki ilişkileri, tasarımı, geliştirilmeleri, terapötik doz tayini ile, toksikolojik, farmakokinetik, farmakodinamik özellikleri ve yan etkileri konularında bilgi ve uygulama becerisine sahiptir. |
7 | Majistral ilaçların hazırlanması, orijinal veya jenerik tüm müstahzar ve tıbbi ürünlerin kullanımları ve mevzuatı ile ilgili yeterli bilgiye sahiptir. |
8 | İlaçların biyokimyasal parametreler üzerine etkileri, ilaç-ilaç, besin-ilaç, hastalık-ilaç etkileşimleri, istenmeyen ilaç reaksiyonlarının izlenmesi, önlenmesi ve farmakovijilans konularında bilgi sahibidir. |
9 | Farmasötikler, fitofarmasötikler, biyofarmasötik, farmasötik bakım, farmakoterapi, kozmetoloji ve klinik eczacılık konularında bilgi ve uygulama becerisine sahiptir. |
10 | Akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hastaya reçetesindeki ilaçların sunumu, tarif edilmesi, klinik laboratuvar sonuçlarının değerlendirilmesi, gıda desteği, nutrasötikler gibi ürünler, sağlık ve hastalıklarla ilgili pratik faydalı bilgi verilmesi konularında yeterlilik sahibidir. |
11 | Tıbbi ve zehirli bitkileri morfolojik ve mikroskobik olarak tanır. Tıbbi bitkilerde bulunan sekonder madde grupları hakkında ayrıntılı bilgiye sahiptir. |
12 | İlaç ve diğer kimyasal maddelerin, biyolojik ve fiziksel etkenlerin, biyolojik sistemler ve çevre üzerindeki etkilerini ve toksikolojik risk değerlendirme sürecini bilir. Toksik etkilerden korunma ve tedavi yaklaşımları konusunda bilgi sahibidir. |
13 | Toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, ilaç, tıbbi cihaz, geri ödeme, eczane yönetimi konularında bilgi sahibidir. |
14 | Eczacılık alanındaki ulusal/uluslararası tarihi ve güncel gelişmeleri teknolojik araçlar, veri tabanları ve bilgi kaynaklarını kullanarak takip edebilir, bilimsel ve kanıta dayalı verileri değerlendirebilir, yaşam boyu öğrenmeyi benimser. |
15 | Sağlık alanı ile ilgili konularda diğer meslek grupları ve yasal sağlık otoriteleri, ilaç endüstrisi, meslek örgütleri vb kurumlar ile etkin iletişim kurabilir, alanla ilgili sorunlara öneri ve çözüm getirebilir. |
16 | Eczacılık mesleğinin icrasında hastalar ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir. |
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI |
||||||
No |
Program Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
||
1. |
Eczacılık mesleğini, mevcut
yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik ve deontolojik ilkeler çerçevesinde
uygulayabilme ve gerektiğinde bu anlamda inisiyatif kullanabilme |
|
|
|
|
|
2. |
Edinmiş olduğu bilgileri
toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için
kullanabilme |
|
|
|
| |
3. |
Eczacılık meslek
uygulamalarındaki süreçleri ve kişiler arası ilişkileri yönetebilme ve
iletişim yeteneklerini kullanabilme |
|
|
|
|
|
4. |
Meslek uygulama alanlarındaki
çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara
katılabilme ve bu çalışmaları yönetebilme |
|
|
|
|
|
5. |
Evrensel ve ulusal sağlık
sorunlarının farkında olarak sağlık hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik
politikalar üretebilme |
|
|
|
|
|
6. |
İnsan sağlığının temelini
oluşturan biyolojik sistemlerin işleyişi, sürdürülmesi ve patolojisine
yönelik kavramlara sahip olabilme |
|
|
|
|
|
7. |
Temel ve uygulamalı fen
bilimlerini eczacılık meslek uygulamaları ile birleştirerek eczacılık
alanında kullanabilme |
|
|
|
|
|
8. |
Eczacılık alanında sahip olduğu
bilgileri, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip
yorumlayabilme, analiz edebilme ve çözüm önerileri getirebilme |
|
|
|
|
|
9. |
Doğal, sentetik ve biyolojik
kaynaklı ilaç etkin ve yardımcı maddelerinin araştırılması, geliştirilmesi ve
üretilmesi konularında yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme |
|
|
|
|
|
10. |
Farmasötik preparatların ve
tıbbi ürünlerin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi konularında
yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme |
|
|
|
|
|
11. |
İlaç etkin ve yardımcı
maddelerinin, farmasötik preparatların ve tıbbi ürünlerin fiziksel, kimyasal,
biyolojik, mikrobiyolojik ve toksikolojik analizleri konusunda yeterli bilgi
ve uygulama becerisine sahip olabilme |
|
|
|
|
|
12. |
Birinci basamak sağlık hizmetinin
gerektirdiği eczacılık hizmetlerini sunabilme |
|
|
|
|
|
13. |
İlaçların hastaya sunulmasından
önce, reçeteyi oluşturan ilaçların en uygun dozu, uygulama yolları ve
geçimsizlikleri konusunda gerekli bilgiye sahip olma ve bu bilgileri
kullanabilme |
|
|
|
|
|
14. |
İlaçların ve tıbbi ürünlerin
metabolizmaları, etkileri ve kullanımları ile ilgili bilgileri kullanarak
hastaların reçetelerini doğru ve uygun olarak karşılayabilme |
|
|
|
|
|
15. |
İlaçların en uygun şekilde
kullanımını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla farmasötik bakım ve klinik
eczacılık uygulamaları çerçevesinde hasta kayıtlarını yönetebilme; hasta,
hekim ve diğer sağlık personeline ilaçlar konusunda danışmanlık hizmeti
verebilme |
|
|
|
|
|
16. |
İlaçların en uygun şekilde
kullanımını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla, farmasötik bakım ve klinik
eczacılık uygulamaları çerçevesinde ilaç tedavisinin hasta boyutunda
değerlendirilmesi, değiştirilmesi ve karar verilmesi aşamalarına katılabilme
ve bu alanda yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme |
|
|
|
|
|
17. |
Doğru ilaç kullanımını teşvik
etmek üzere kullanımındaki eğilimleri izleme, değerlendirme ve çözüm
geliştirebilme becerilerine sahip olabilme |
|
|
|
|
|
18. |
İlaçlar ve sağlık alanında
eğitim verebilme, danışmanlık ve denetim yapabilme |
|
|
|
|
|
19. |
Eczacılık meslek uygulama alanlarının
gerektirdiği çeşitli teknolojik araçlar, bilgi kaynakları ve yazılımlar
konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme |
|
|
|
|
|
20. |
En az bir yabancı dili
kullanarak eczacılık uygulama alanlarındaki bilgi ve gelişmeleri izleyebilme ve
meslektaşları ile iletişim kurabilme |
|
|
|
|
|
21. |
Yaşam boyu öğrenmenin bilincinde
olarak, eczacılık meslek uygulamaları, bilim, teknoloji, çağdaş düşünce ve
davranış boyutunda güncel bilgilere sahip olabilme, bu bilgileri
geliştirebilme ve derinleştirebilme |
|
|
|
|
|
Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi`nden mezun olan eczacılar, yasaların verdiği yetkiler çerçevesinde sağlık meslek mensubu olarak serbest eczanelerde serbest eczacılar olarak, hastane kliniklerinde ve hastane eczanelerinde eczacı olarak, ilaç ve kozmetik endüstrisinin üretimden başlamak üzere tüm birimlerinde eczacı olarak görev almaktadır. Ayrıca eczacılar sayılan alanlarda akademisyen veya araştırmacı olarak eğitim ve araştırma faaliyetlerinde de aktif olarak yer almaktadır.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü doktora programlarında öğrenim görebilirler.
5 Yıl , 10 Yarıyıl
Toplam Kredi
300 AKTS
Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi`nde sınavlar, ara sınavlar, final sınavları, bütünleme sınavları ve mazeret sınavlarından oluşmaktadır. Ders başarısı, dersin ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinliklerinden alınan notların %40`ının, final veya bütünleme sınav notunun %60`na ilavesi ile değerlendirilir ve Düzce Üniversitesi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ve bu yönetmeliğe bağlı olarak yürütülen bağıl veya mutlak ölçme ve değerlendirme sistemine göre belirlenir.
Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin 5 yıllık eğitim-öğretim müfredatını başarı ile tamamlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Eczacılık Fakültesi öğrenim süresi 5 yıllık bir lisans programıdır. Bu fakültede dersler teorik ve pratik olarak tam zamanlı olarak yürütülür.