Çağdaş eğitim yaklaşımlarıyla hazırlanan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Doktora Programı ile öğrencilerin, beden eğitimi ve spor alanlarına özgü araştırma becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir. Dört yıl süren bu programda öğrenciler, araştırma tasarımı yapmayı, veri toplamayı, güncel literatür bilgisine hakim olmayı, istatistik yöntemlerini ve alana özgün katkılar sunacak araştırmalar yapmayı öğrenirler. Doktora Tezinin başarılı bir şekilde savunulması ile Dr. ünvanı alınır.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Doktora Programı ile bilimsel bakış açısına sahip, her yaştan bireyin spor ve hareket ihtiyacını karşılayan eğitimli bireylerin, eğitmenlerin ve yöneticilerin yetiştirilmesi, akademik camiaya kazandırılması amaçlanmaktadır.
Bir bilim dalı olarak Yükseköğretim alanında daha yetkin, vizyoner ve uzman personelin gelişmesini desteklemek, Eğitimde bilimsel araştırma ortamını geliştirmek, Alanda çalışan akademisyen ve uzmanlar arasındaki işbirliğini ve bilgi dolaşımını arttırabilmek, Öğrencinin eğitim ve Spor ortamlarında meslektaşları ile daha etkili insan ilişkileri kurma becerilerini geliştirilebilecekleri ortam sunabilmek, Türkiye’de ve Düzce İli sınırları içerisinde yapılan araştırma ve uygulamaların sayısının artmasına ve yurtdışı bilimsel paylaşımların (Erasmus, UA, STK, Bakanlıklar ile Proje ortaklıkları vb.) başlayabilmesine katkı sağlamak, Düzce Üniversitesinin mevcut akademik ve mesleki bilimsel eğitiminde kalite çalışmalarına ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilmek bu programın hedefleri arasındadır.
Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, Beden Eğitimi ve Spor alanında Doktor ünvanı almaya hak kazanmaktadırlar.
Bu program Doktora düzeyinde öğrenim veren bir programdır.
Beden eğitimi ve spor Doktora programına alınan öğrenciler YÖK ve Düzce Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü öğrenci alma kriterlerine uyumlu olmak üzere aynı ya da farklı alanlardaki Yüksek Lisans programlarından mezun adaylar arasından kabul edilir.
Lisansüstü programlara alınacak öğrenci koşul ve kontenjanları, ilgili anabilim dalı başkanlıklarının teklifi, ek kararı ve Senatonun onayı ile belirlenerek ilan edilir.
Spor Bilimleri Fakültesi Yüksek Lisans mezunları dışındaki bölüm öğrencileri için bir dönem bilimsel hazırlık programı konulabilir. Programa başvuran Türk öğrencilerin Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 60 puan; YDS, YÖKDİL veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilmiş yabancı dil sınavlarının birinden ise en az 55 puan almış olmaları gerekmektedir.
Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Tezli Doktora Programından mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlaması gereken AKTS kredi miktarı her dönem için 30 olmak üzere toplamda 240 olarak belirlenmiştir. Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim dili Türkçe'dir. Buna ek olarak, öğrencinin bir doktora tez çalışması sonunda hazırlayacağı Doktora Tezi ve tezine yönelik sözlü tez savunması yapması da istenmektedir.
Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması
Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.
ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.
Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.
Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Doktora Programı, dört yıllık örgün öğretime sahip olan ve Türkçe dilinde eğitim verilen bir programdır. Bu doğrultuda program bitiminde 240 AKTS tamamlanır. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalında programa destek verebilecek yeterli sayıda öğretim üyesi bulunmaktadır.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Beden eğitimi ve spor alanındaki ileri düzeydeki bilgileri, özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve bu bilgileri disiplinler arası etkileşim içinde analiz ederek yeni, yaratıcı sonuçlara ulaşır. |
2 | Beden eğitimi ve spor alanında gereksinim duyulan teknolojik bilgi ve araçları etkin şekilde kullanarak, sorunlara yaratıcı çözümler geliştirir. |
3 | Beden eğitimi ve spor alanındaki bilimsel araştırma yöntemlerini bilerek, araştırma projeleri planlar, yapar, sonuçları raporlar ve ulusal/uluslararası dergilerde yayımlar, bilimsel toplantılarda sunar. |
4 | Etik ilkeleri ve sosyal sorumluluğu anlayarak, birey ve toplum için bu ilkelerin önemini kavrar ve toplumsal sorunlara çözüm geliştirme sürecinde liderlik yapar. |
5 | Yeni ve karmaşık fikirlerin eleştirel analizini yapar, bunları sentezleyerek ve değerlendirerek alanında yenilikçi düşünceler ve yöntemler geliştirir. |
6 | Beden eğitimi ve spor alanına yenilik getiren özgün çalışmalar gerçekleştirerek, bilinen düşünce ve yöntemleri farklı alanlara uygulayarak alandaki ilerlemeye katkı sağlar. |
7 | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak, alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. |
8 | Sosyal ilişkileri ve normları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir, toplumsal değişim süreçlerini yönlendirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir. |
9 | Bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü C1 düzeyinde kullanarak, yazılı, sözlü ve görsel iletişimde ileri düzeyde tartışma ve ifade becerilerine sahiptir. |
10 | Beden eğitimi ve spor alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel ilerlemeleri tanıtarak, toplumun bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur ve karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne yardımcı olur. |
Doktor ünvanı alan mezunlar, sonraki süreçte bağlı bulundukları üniversitede ya da farklı bir üniversitede kadro açıldığı ve gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapabilirler.
Doktor ünvanı alan mezunlar, sonraki süreçte bağlı bulundukları üniversitede ya da farklı bir üniversitede kadro açıldığı ve gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapabilirler.
Örgün öğretim
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır
Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Tezli Doktora Programından mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlaması gereken AKTS kredi miktarı her dönem için 30 olmak üzere toplamda 240 olarak belirlenmiştir. Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim dili Türkçe'dir. Buna ek olarak, öğrencinin bir doktora tez çalışması sonunda hazırlayacağı Doktora Tezi ve tezine yönelik sözlü tez savunması yapması da istenmektedir.
Tam zamanlı