[] Program Hakkında

Çağdaş eğitim yaklaşımlarıyla hazırlanan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı ile öğrencilerin, beden eğitimi ve spor alanlarına özgü araştırma becerilerine sahip olmaları hedeflenmektedir. İki yılı süren bu programda öğrenciler, araştırma tasarımı yapmayı, veri toplamayı, güncel literatür bilgisine hakim olmayı, istatistik yöntemlerini ve alana katkı sunacak araştırmalar yapmayı öğrenirler. Bunlara ek olarak Milli Eğitime bağlı okullarda çalışan mezun öğrencilerimiz Uzman Öğretmenlik sınavından muaf tutulurlar.

[] Amaç

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı ile bilimsel bakış açısına sahip, her yaştan bireyin spor ve hareket ihtiyacını karşılayan eğitimli bireylerin, eğitmenlerin ve yöneticilerin yetiştirilmesi, akademik camiaya kazandırılması amaçlanmaktadır.

[] Hedef

Bir bilim dalı olarak Yükseköğretim alanında daha yetkin, vizyoner ve uzman personelin gelişmesini desteklemek, Eğitimde bilimsel araştırma ortamını geliştirmek,  Alanda çalışan akademisyen ve uzmanlar arasındaki işbirliğini ve bilgi dolaşımını arttırabilmek, Öğrencinin eğitim ve Spor ortamlarında meslektaşları ile daha etkili insan ilişkileri kurma becerilerini geliştirilebilecekleri ortam sunabilmek,  Türkiye’de ve Düzce İli sınırları içerisinde yapılan araştırma ve uygulamaların sayısının artmasına ve yurtdışı bilimsel paylaşımların (Erasmus, UA, STK, Bakanlıklar ile Proje ortaklıkları vb.) başlayabilmesine katkı sağlamak, Düzce Üniversitesinin mevcut akademik ve mesleki bilimsel eğitiminde kalite çalışmalarına ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilmek bu programın hedefleri arasındadır.

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Yüksek Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Bu program Yüksek Lisans düzeyinde öğrenim veren bir programdır.

[] Kayıt Kabul Şartları

Beden eğitimi ve spor öğretmenliği yüksek lisans programına alınan öğrenciler YÖK ve Düzce Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü öğrenci alma kriterlerine uyumlu olmak üzere Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Spor Bilimleri Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi mezunları ve bu fakülteler dışındaki en az dört yıllık lisans mezunları adaylar arasından kabul edilir.

Lisansüstü programlara alınacak öğrenci koşul ve kontenjanları, ilgili anabilim dalı başkanlıklarının teklifi, ek kararı ve Senatonun onayı ile belirlenerek ilan edilir.

Spor Bilimleri Fakültesi ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Lisans ve Yüksek Lisans mezunları dışındaki bölüm öğrencileri için bir dönem bilimsel hazırlık programı konulabilir. Programa başvuran Türk öğrencilerin Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan almaları gereklidir.  

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programından mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlaması gereken AKTS kredi miktarı ise her dönem için 30 olmak üzere toplamda 120 olarak belirlenmiştir. Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dili Türkçe'dir. Buna ek olarak, öğrencinin bir tez çalışması sonunda hazırlayacağı Yüksek Lisans Tezi ve tezine yönelik sözlü tez savunması yapması da istenmektedir.

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması

Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.

ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.

Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.

Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.

[] Programın Tanımı

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı, iki yıllık örgün öğretime sahip olan ve Türkçe dilinde eğitim verilen bir programdır. Bu doğrultuda program bitiminde 120 AKTS tamamlanır. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalında programa destek verebilecek yeterli sayıda öğretim üyesi bulunmaktadır.

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 Beden eğitimi ve spor alanının gerektirdiği teknolojik bilgiye sahiptir.
2 Beden eğitimi ve spor alanındaki bilimsel araştırma yöntemlerini bilir.
3 Beden eğitimi ve spor alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanır.
4 Belli bir konuda uzmanlaşarak alandaki eksikleri belirleyebilme becerisine sahiptir.
5 Bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilir, verileri analiz edip değerlendirebilme becerisine sahiptir.
6 Bilimsel araştırma planlar, yapar, yaptığı araştırmanın raporunu yazar.
7 Beden eğitimi ve spor alanıyla ilgili ulusal/uluslararası strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir
8 Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız ve/veya ekip olarak yürütür.
9 Belli bir konuda uzmanlaşarak alandaki eksikleri belirleyebilme becerisine sahiptir.
10 Eksiklere yönelik çözüm önerileri üretebilme becerisine sahiptir.
11 Bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar.
12 Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir, özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini çalışmalarda uygular.
13 Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, yaşam boyu öğrenme ilkelerini çalışmalarda uygular.
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri

Beden eğitimi ve spor alanının gerektirdiği teknolojik bilgiye sahiptir.

Beden eğitimi ve spor alanındaki bilimsel araştırma yöntemlerini bilir.

Beden eğitimi ve spor alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanır

Belli bir konuda uzmanlaşarak alandaki eksikleri belirleyebilme becerisine sahiptir.

Bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilir, verileri analiz edip değerlendirebilme becerisine sahiptir.

Bilimsel araştırma planlar, yapar, yaptığı araştırmanın raporunu yazar.

Beden eğitimi ve spor alanıyla ilgili ulusal/uluslararası strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.

Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız ve/veya ekip olarak yürütür.

Belli bir konuda uzmanlaşarak alandaki eksikleri belirleyebilme becerisine sahiptir.

Eksiklere yönelik çözüm önerileri üretebilme becerisine sahiptir.

Bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar.

Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, yaşam boyu öğrenme ilkelerini çalışmalarda uygular.

Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir, özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini çalışmalarda uygular.






Dosya için tıklayınız.
[] Mezunların Mesleki Profili

Mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda hali hazırda çalışıyor iseler Uzman Öğretmen ünvanı almaya hak kazanırlar.

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar her sene üniversite senatosu tarafından belirlenen ALES sınavı ve yabancı dil sınavı için geçerli olan notu almaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlardaki Doktora programlarında öğrenim görebilirler.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar her sene üniversite senatosu tarafından belirlenen ALES sınavı ve yabancı dil sınavı için geçerli olan notu almaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlardaki Doktora programlarında öğrenim görebilirler.

[] Program Yapısı

Örgün öğretim

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır

[] Mezuniyet Koşulları

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programından mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlaması gereken AKTS kredi miktarı, her dönem için 30 olmak üzere toplamda 120 olarak belirlenmiştir. Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dili Türkçe'dir. Buna ek olarak, öğrencinin bir tez çalışması sonunda hazırlayacağı Yüksek Lisans Tezi ve tezine yönelik sözlü tez savunması yapması da istenmektedir.

[] Eğitim Türü

Tam Zamanlı

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Akademik Kadro