[] Program Hakkında

Felsefe ve Din Bilimleri bölümü, alanla ilgili temel bilgi birikimine sahip olmayı, kendilerini ve toplumu geliştirebilecek yüksek verim ve kalite bilincini elde etmeyi hedefleyen bireylere yüksek lisans eğitim imkânı sağlamaktadır. Programda yüksek lisans tez çalışmasına yönelik dersler verilmekte olup programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Felsefe ve Din Bilimleri (Tezli Yüksek Lisans) diploması verilir.

[] Amaç

Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı’nın amacı; ana bilim dalı kapsamındaki bilim dallarında bilimsel araştırma yapabilme yetkinliği kazanmış, alanının sorunlarına vakıf ve onlara çözümler üretebilen, bilimsel düşünce ve ahlâk kurallarını benimsemiş, akademik konularda sorgulama, geliştirme, üretkenlik, katılımcılık niteliklerine sahip elemanlar yetiştirmek, felsefe ve din bilimlerinde toplumunu problemlerine çözüm üretmek ve bilimsel birikime katkıda bulunmak üzere bilimsel araştırmalar yapmak, bilimsel sonuçlar üretmek ve bunları ilgili taraflarla paylaşmaktır.

[] Hedef

Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, lisansüstü düzeyde öğrenime aldığı öğrencilere;

1- İlâhiyatla bağlantılı felsefi disiplinler ve din bilimleri alanlarında araştırma yapılacak konuları belirleyebilme

2- Araştırılacak konunun bilgi kaynaklarını tespit edip onlara ulaşabilme ve ihtiyacı olan verileri toplayabilme

3- Elde ettiği verileri araştırma problemin çözümü yönünde tahlil edip değerlendirebilme

4- Bilimsel ölçülere göre araştırmaları yürütüp kullanılabilir sonuçlar üretebilme

5- Bilimsel sonuçlarını ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşabilme

6- Çalışmalarını bilimsel ahlâk kurallarına göre yürütebilme bilgi, beceri ve yetkinliğini kazandırmayı hedef alır.

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Felsefe ve Din Bilimleri alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Bu program, yüksek lisans düzeyinde öğretim veren bir programdır.

[] Kayıt Kabul Şartları

• Lisans diplomasına sahip olmak

• İlahiyat veya İslami İlimler Fakültesi mezunu olmak

• ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)'den en az 55 puana sahip olmak.

• Lisans mezuniyet not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 veya muadil bir puana sahip olmak 

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Tezli yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler,

• En az 7 ders ve Seminer ile Yüksek Lisans Tezi’ne kaydolmaları ve 120 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir. Programlarındaki bir dersten başarılı olabilmek için o dersten en az CB notu almış olması gerekmektedir.

• Programlarında öngörülen tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 3,00 genel not ortalamasına sahip olmak ve Seminer dersinden ve Yüksek Lisans Tez Savunmasında başarılı olmakla yükümlüdürler. 

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

Bu yüksek lisans programına üniversitelerdeki İlahiyat Fakülteleri, İslami İlimler Fakülteleri, Din Bilimleri Fakülteleri ile bu fakültelerle denkliği onaylanmış yurt içi ve yurt dışındaki eşdeğer fakülte ve dengi yükseköğretim kurumlarından mezun öğrenciler başvurabileceklerdir.

[] Programın Tanımı

Felsefe ve Din Bilimleri alanında insan, din ve kültür ilişkilerinin çeşitli boyutları üzerinde çalışmalar yapabilecek nitelikli insan gücü ve araştırmacılar yetiştirmeyi hedefleyen bir programdır.

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 PY1: Lisans döneminde elde ettiği bilgilere dayanarak, FDB alanında bilgisini uzmanlık düzeyinde geliştirmek.
2 PY2: FDB'ye ilişkin araştırmalarda konu seçiminden, araştırmanın sonuçlanmasına ve kamuoyuna sunulmasına kadar devam eden süreçte mesleki etik kurallarına uyarak, bireysel ve toplumsal sorumluluk bilincine göre hareket etme becerisini kazanmak.
3 PY3: FDB alanında temel bilgi ve yaklaşımları öğrenmek, alana ait bilgileri fert ve toplum yararına kullanma becerisini elde etmek.
4 PY4: FDB alanına ilişkin tarihi bilgilerin yanında, alanıyla ilgili aktüel gelişmeleri takip ederek ülkemiz şartları açısından değerlendirebilme yeteneğini kazanmak.
5 PY5: FDB alanında üretilen bilgi ve becerileri tenkitçi bir yaklaşımla değerlendirip yorumlayabilme becerisine sahip olmak.
6 PY6: FDB alanında kazandığı nosyonu din hizmetleri ve din eğitimi alanında kullanabilecek bir beceriyi sahip olmak.
7 PY7: Akademik alanıyla ilgili bilgi kaynaklarına ulaşabilme, bunları inceleyip değerlendirebilme ve ele aldığı problemlerin çözümünde kullanabilme becerisini kazanmak.
8 PY8: FDB nosyonundan yararlanarak, günümüzde karşılaşılan bireysel ve toplumsal problemler içim çözüm önerileri sunabilecek bir beceriye sahip olmak.
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri

Felsefe ve Din Bilimleri Yüksek Lisans Programına ait Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi-Program Yeterlilikler-Temel Alan Yeterlilikleri-Temel Alan Yeterlilikleri ilişkisini gösteren dosyaya ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.



Dosya için tıklayınız.
[] Mezunların Mesleki Profili

Mezunlar, ilahiyat fakültelerinin ilgili anabilim dallarına öğretim elemanı olarak atanabildikleri, ilk ve orta öğretim eğitim-öğretim kurumlarında görev yapabildikleri gibi Diyanet İşleri Başkanlığı’nda müftülük ve eş değer statüye sahip pozisyonlarda da görev alabilmektedirler.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora programlarına öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

[] Program Yapısı

Program; toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin Eğitim-Öğretim ve Sınavlara İlişkin Esaslar bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

[] Mezuniyet Koşulları

Zorunlu ders kredilerini tamamlamak ve tez savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin enstitü kurulu tarafından belirlenen şekilde enstitüye teslim eden öğrencilere Yüksek Lisans diploması verilir.

[] Eğitim Türü

Tam Zamanlı

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Akademik Kadro
  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Mehmet Faruk BAYRAKTAR
       mfbayraktar@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Fatih AYDIN
       fatihaydin@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Tuğba TORUN
       tugbatorun@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Hamza AKTAŞ
       hamzaaktas@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Kadri Ziyaettin COŞAN
       ziyaettincosan@duzce.edu.tr

  • Öğretim Elemanı
       Dr. Öğr. Üyesi BİLAL TOPRAK
       bilaltoprak@duzce.edu.tr

  • Öğrenci İşleri Memuru
       Arş. Gör. Ebru BARIŞ
       ebrubaris@duzce.edu.tr