[] Program Hakkında

Özel eğitim tezli yüksek lisans, günümüzde artan özel eğitim hizmetleri ihtiyacına katkıda bulunacak, alanında yeterli bilgi ve beceriye sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Özel eğitim tezli yüksek lisans, zihin engelli bireylerin eğitimi, görme engelli bireylerin eğitimi, işitme engelli bireylerin eğitimi, özel öğrenme güçlüğü olan bireylerin eğitimi, duygu/davranış bozukluğu olan bireylerin eğitimi, otizmi olan bireylerin eğitimi, ortopedik engelli bireylerin eğitimi, dil ve konuşma bozukluğu olan bireylerin eğitimi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireylerin eğitimi, çok engelli bireylerin eğitimi, özel yetenekli bireylerin eğitimi ve özel gereksinimli bireylerin eğitiminde bütünleştirme/kaynaştırma uygulamaları gibi alanlarda özel eğitim uzmanlarının yeterliliğini artırmayı hedeflemektedir.

[] Amaç

Bu programın amacı, yüksek lisans öğrencilerinin özel eğitim alanında kişisel ve kariyer gelişimlerini artırmak, ayrıca öğrencilerin bilimsel çalışmaları takip etmelerine ve yürütmelerine yardımcı olmak, özel gereksinimleri öğrenciler için özel eğitim alanında uzman öğretmenler yetiştirmektir. Ayrıca bu program, yüksek lisans öğrencilerinin bilgi, eğitim stratejileri, nitelikli personel üretmelerine ve bu hizmetleri evrensele yaymalarına yardımcı olur. 

[] Hedef

Özel Eğitim alanında adaylara kuramsal bilgiler ile araştırma becerilerini kazandırarak, kendi alanlarında nitelikli bir profile kavuşmalarını sağlamaktır.

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece
[] Kazanılan Derecenin Seviyesi
[] Kayıt Kabul Şartları

1-Eğitim fakültesinden mezun olmak. 2-ALES Sözel veya Eşit Ağırlık puan türünden en az 55 puan almış olmak *Tüm dersler gündüz mesai saatlerinde ve yüz yüze yapılır. **Dil puanı olarak YDS, YÖKDİL veya eşdeğer yabancı dil sınavlarından birisi kabul edilir. Dil puanı yoksa hesaplamada “0 (sıfır)” olarak değerlendirmeye alınır. ***Bilim sınavına başvuru puan ortalamalarına göre ilgili alan için belirtilen yüksek lisans öğrenci kontenjanın üç katı kadar aday davet edilecektir. ****Programa kabul edilecek öğrenci sayı toplamı 15’tir. Alt alanlara göre kontenjan dağılımları şu şekildedir: -9 kişi, Özel Eğitim öğretmenliği programından mezun olmak -6 kişi, Özel Eğitim Öğretmenliği dışındaki Eğitim Fakültesinin diğer öğretmenlik programlarından birisinden mezun olmak. (Bu kontenjan kapsamında kazanan adaylara 1 (bir) yıl süreli bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır). 

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

Düzce Üniversitesi'nde öğrenciler ilgili mevzuat çerçevesinde bazı derslerden muaf tutulabilmektedir. Dersin içeriği daha önce başka bir kurumda alınmışsa, ders içeriği değerlendirildikten sonra ilgili enstitünün onayı ile öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

[] Programın Tanımı

Bu program Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde yürütülmektedir. Programın başvurusunda her yıl açıklanan ayrıntılı kabul kriterlerinin yanı sıra genel kabul kriterleri de geçerlidir. Bu programın mezunları ya özel özel eğitim okullarında ya da üniversitelerin özel eğitim bölümlerinde çalışmaktadır.

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 Lisansta kazandığı yeterliklere dayalı olarak alanıyla ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrama.
2 Alanındaki bilimsel dayanaklı kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
3 Öğretim strateji, yöntem, teknikler ile ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olma.
4 Alanıyla ilgili özgün bilgi kaynaklarını kullanma
5 Öğrencinin gereksinimlerine uygun materyal geliştirme.
6 Güvenli okul ortamının oluşturulması ve sürdürülebilmesi amacıyla kişisel ve kurumsal etkileşim kurma.
7 Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alma ve alınan görevi etkin bir şekilde yerine getirme.
8 Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşma.
9 Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirme.
10 Bilgiye ulaşma yollarını bilme ve etkin bir şekilde kullanma.
11 Genel ve özel eğitimde uygulanan öğretim programlarında öğrencinin gereksinimlerine ve gösterdiği performansa göre uyarlamalar yapma.
12 Öğrencinin gereksinimlerini ve kazanımlarını çok yönlü değerlendirmek için formal ve informal ölçme-değerlendirme araçlarını ve yöntemlerini kullanma ve sonuçlarını yorumlama.
13 İlgili paydaşlarla iş birliği yaparak öğrenci için geçiş planları geliştirme ve uygulama.
14 Öğrenci gereksinimlerine uygun bilimsel strateji, yöntem ve teknikleri uygulama.
15 Öğrencilerin gelişim ve öğrenme özellikleriyle ilgili bilgiye sahip olma.
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri
[] Mezunların Mesleki Profili

Özel Eğitim Tezli Yüksek Lisans programını tamamlayan öğrenciler üniversitelerin eğitim fakültelerinde araştırma görevlisi ya da öğretim elemanı, çeşitli özel eğitim kuruluşlarında özel eğitim uzmanı olarak istihdam edilebilir.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Tezli yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Doktora programlarda öğrenim görebilirler.


[] Program Yapısı
[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Sınav değerlendirme ve notlandırma lisansüstü programı içerisinde yer alan derslerin içeriklerine göre değişebilmekle birlikte; araştırma ve uygulama becerilerini değerlendirmeye yöneliktir.

[] Mezuniyet Koşulları

Tezli yüksek lisans programları toplamı en az 120 AKTS olmak üzere en az yedi ders, bir seminer, diğer eğitim-öğretim faaliyetleri ve tezlerden oluşur. Öğrencilerin mezun olmak için ders döneminden 60 AKTS, tez döneminden 60 AKTS almaları ve tezlerini başarı ile savunmaları gerekmektedir.

[] Eğitim Türü

Türkçe

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Feyzullah ŞAHİN
E-Mail:feyzullahsahin@duzce.edu.tr
[] Akademik Kadro
  • Anabilim Dalı Başkanı
       Doç. Dr. Feyzullah ŞAHİN
       feyzullahsahin@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Yusuf AKEMOĞLU
       yusufakemoglu@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Osman AKTAN
       osmanaktan@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nur KART
       aysenurkart@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KART
       mehmetkart@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Fidan ÖZBEY GÖKÇE
       fidanozbey@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Hakan ÖZAK
       hakanozak@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Arş. Gör. Hülya Görünü
       hulyagorunu@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Arş. Gör. Duygu Dönmez
       duygudonmez@duzce.edu.tr