17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5467 sayılı yasa ile Düzce Üniversitesi kurulduktan sonra 23.08.2007 tarihinden itibaren Düzce Üniversitesi bünyesinde yer alan Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 19. maddesi gereğince 18.01.2007 tarihinde Eğitim-Öğretimine başlayan Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 17/03/2006 tarihinde kurulmuş olan Fen Bilimleri Enstitüsü ve 01.11.2016 tarihli Resmi Gazete’de yer alan Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş olan Güzel Sanatlar Enstitüsü 29.06.2021 tarih ve 31526 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4180 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kapatılmış Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kurulmuştur.
Enstitümüzde Doktora, Sanatta Yeterlik, Tezli / Tezsiz Yüksek Lisans programlarında eğitim verilmektedir.
Resim Bölümü; toplumsal ve kültürel olayların farkında, sanatın gündemini takip eden, özgün yapıtlar üreten, yeniliklere açık, çağdaş sanatçılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amacın gerçekleşmesi için; öğrencilerin tartışabilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri kuramsal ve uygulama derslerinden oluşan özgür bir ortam hazırlamaktadır.
Lisans döneminde kazanılan birikimin, hem kuramsal hem de uygulama alanında, lisansüstü bir düzeye taşınması ve özgün bir yaklaşımla projelere dönüştürülmesi. Çağdaş sanat ortamında günümüz meselelerini konuşan çalışmalar üretilmesi.
Resim alanında Sanatta Yeterlik Derecesi
Bu program, sanatta yeterlik seviyesinde öğrenim veren bir programdır.
Kayıt ve kabul koşullarında Düzce Üniversitesi LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ hükümleri doğrultusunda Anasanat Dalı Başkanlığının ön gördüğü kriterler aranmaktadır.
Sanatta yeterlik programı tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve 60 AKTS ’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik on dört ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenciler, programda mevcut olan (toplam AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamalı ve her dersten 100 üzerinden en az 50 puan almış olmalıdır. 4.00 üzerinden en az 2.50 Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) elde etmek zorundadırlar. Ayrıca öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
Öğrenci ders dönemini tamamlamasını takip eden ilk dönemin sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir. Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Yazılı ve sözlü sınavların her birinden 70 puandan az olmamak üzere puan alan öğrenci başarılı sayılır.
Tez hazırlayan öğrenci elde ettiği sonuçları, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmasını açıklayan ve belgeleyen metni Senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun biçimde yazarak, tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarını jüri önünde sözlü olarak savunur.
Devlet Üniversitesinde (DÜ) öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması
Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.
ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliğinden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.
Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.
Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.
DÜ’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
4 Yıllık Sanatta Yeterlik Programı
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Yüksek lisans döneminde kazanılan birikim, uygulama ve projelerle daha somut verilere dönüşür. |
2 | Sanat tartışmaları lisansüstü düzeyde yapılır. |
3 | Sanatta modern ve çağdaş yönelimler biçim, teknik ve estetik özellikleriyle ele alınarak incelenir. |
4 | Sanattaki değişimler ve bunların Türkiye sanat ortamına yansımaları anlaşılır. |
5 | Sanatta biçimlendirmenin tarihsel kökleriyle, günümüz sanatındaki görsel yapılanmalarının ilişkileri kavranır. |
6 | Güncel sanat dinamikleri ve bu alanda yapılan tartışmaları incelenir ve okumalar yapılır. |
7 | Sanat yapıtının eleştiri mantığını farklı dönem koşullarına göre teknik, estetik, sosyo-ekonomik, siyasal bağlamda ortaya koyar, eleştirel bakış açısı oluşturur. |
8 | Mekana özgü projeler gerçekleştirilir. |
9 | Ders dönemi ve tez çalışmasında kendi özgün yaklaşımlarıyla yapıt üretir. |
10 | Tez önerisi hazırlama ve alana yönelik birikimleri doğrultusunda tez yapabilme becerisini kazanır. |
Resim Bölümü'ne ait Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi-Program Yeterlilikler-Temel Alan Yeterlilikleri-Temel Alan Yeterlilikleri ilişkisini gösteren dosyaya ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.
Resim Bölümü'nden mezun olan öğrenciler özel ve kamu kuruluşlarında, ressam, sanat danışmanı, müze sorumlusu, galeri sorumlusu olarak çalışabilecekleri gibi, son yıllarda ülkemizde artarak devam eden bienal, trienal, sanat fuarlarında profesyonel olarak da yer alabilirler. Ülkemizde bulunan üniversitelerin akademik personel ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda öğrencilerin üniversitelerde kariyer yapma olanaklarına sahip oldukları da görülmektedir.
Sanatta yeterlik sonrası programlara başvurulabilir.
Sanatta yeterlik programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırmalarda Düzce Üniversitesi "Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" hükümleri uygulanır.
Başarı puanlarına karşılık gelen harf notları ve katsayıları aşağıdaki şekilde veya bağıl not değerlendirme sistemine göre belirlenir:
Başarı Puanı Harf Notu Katsayı Başarı Derecesi
90-100 AA 4.00 Pekiyi
85-89 BA 3.50 İyi-Pekiyi
80-84 BB 3.25 İyi
70-79 CB 3.00 Orta-İyi
60-69 CC 2.50 Orta
55-59 DC 2.25 Geçer-Orta
50-54 DD 2.00 Geçer
40-49 FD 1.50 Geçmez
39 ve aşağısı FF 0 Geçmez
EKS 0/Eksik
DVZ 0/Devamsız
MEKS 0/Mazeretli eksik
MUAF 0/yeterli
Ortalamava Katılmavan Notlar
YT Yeterli
YZ Yetersiz
Sanatta yeterlik programı tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik on dört ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalar olmak üzere en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenciler, programda mevcut olan (toplam AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamalı ve her dersten 100 üzerinden en az 50 puan almış olmalıdır. 4.00 üzerinden en az 2.50 Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) elde etmek zorundadırlar. Ayrıca öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
Öğrenci ders dönemini tamamlamasını takip eden ilk dönemin sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir. Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Yazılı ve sözlü sınavların her birinden 70 puandan az olmamak üzere puan alan öğrenci başarılı sayılır.
Tez hazırlayan öğrenci elde ettiği sonuçları, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmasını açıklayan ve belgeleyen metni Senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun biçimde yazarak, tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalarını jüri önünde sözlü olarak savunur. Bütün zorunlu dersleri ve uygulamaları, sanat çalışmasını ve savunma sınavını başarı ile tamamlamış olanlar mezun olmaya hak kazanırlar.
4 Yıllık Tezli Sanatta Yeterlik