[] Program Hakkında

2017 yılında açılmış disiplinler arası bir programdır.

[] Amaç

    Programın amacı;

×   Doğal, bitkisel ve kozmetik ürünlerin doğal ortamlarından nasıl elde edildiğini,

×   Elde edilen bu materyallerin sağlık ve kozmetik alanında ürün oluşturuluncaya kadarki aşamalarını,

×   Doğal ve bitkisel ürünlerin hangi hastalıklarda kullanıldığını,

×   Beslenmede bitkisel ürünlerden nasıl faydalanılabileceğini,

×   Kozmetik alanda çevreye ve canlıya zarar vermeyen temizlik ve bakım ürünlerinin nasıl sağlanabileceğini

bilen uzmanların yetiştirilmesidir.

[] Hedef

Doğal bitkisel ve kozmetik ürünler programının hedefi; bağımsız araştırma yapabilen, bilimsel problemleri irdeleyerek yorum yapabilen, analiz edebilen, yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazanabilen bireyler yetiştirmektir.

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Doktora derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Bu program, doktora düzeyinde öğretim veren bir programdır.

[] Kayıt Kabul Şartları


  •       Yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)'den en az 60 puana sahip olması veya YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan birine sahip olması,
  •       Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadil bir puan olması ve ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)'den en az 80 puana sahip olması veya YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan birine sahip olması
  •        Anadiller dışında YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavlarından veya ÖSYM tarafından kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan alınması,
  •        Mülâkatta/yetenek değerlendirmesinde başarılı olması,
  •     Değişim öğrencilerinin başvuruları, Düzce Üniversitesi ve partner üniversite tarafından imzalanan ikili anlaşmada yer alan kayıt kabul koşullarına göre yapılmaktadır.
  •        Özel öğrenciler, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının onayıyla bu programda verilen derslere kayıt yaptırabilirler.
[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Doktora programında öğrenim gören öğrenciler,

  •        Biri Seminer dersi olmak üzere 7 zorunlu ders ve diğer müfredat derslerinin ve ders dönemi sonrasında da Tez Danışmanlık ve Uzmanlık Alan derslerinin  başarı ile tamamlanması ve toplamda 240 AKTS ye sahip olunması gerekmektedir. Ayrıca doktora yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tezin jüri önünde savunulması gerekmektedir.
  •      Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az 14 ders, bir seminer dersi, doktora yeterlik sınavı, tez önerisi ve jüri önünde savunulması ve 300 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir. Programlarındaki bir dersten başarılı olabilmek için o dersten en az BB notu almış olması gerekmektedir.

 

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

DÜ’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

 

Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması

 

Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.

 

ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’ nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.

 

Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.

 

Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.

[] Programın Tanımı

Programın amacı;

×   Doğal, bitkisel ve kozmetik ürünlerin doğal ortamlarından nasıl elde edildiğini,

×   Elde edilen bu materyallerin sağlık ve kozmetik alanında ürün oluşturuluncaya kadarki aşamalarını,

×   Doğal ve bitkisel ürünlerin hangi hastalıklarda kullanıldığını,

×   Beslenmede bitkisel ürünlerden nasıl faydalanılabileceğini,

×   Kozmetik alanda çevreye ve canlıya zarar vermeyen temizlik ve bakım ürünlerinin nasıl sağlanabileceğini

bilen uzmanların yetiştirilmesidir.

[] Program Yeterlilikleri
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri
[] Mezunların Mesleki Profili

Çalışma alanı doğal, bitkisel ve kozmetik ürünlerden herhangi biri olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel sektörde görev ve yer edinebilirler.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler eğitimlerinde alabilecekleri en üst dereceyi alırlar.

[] Program Yapısı

Doktora programı; toplam 12 (on iki) kredi zorunlu ders, 18 (on sekiz) kredi seçmeli ders, ve kredisiz zorunlu Seminer dersi olmak üzere en az 30 kredi, diğer öğrenim etkinlikleri, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur.

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Yönetmeliklerle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

[] Mezuniyet Koşulları

Kayıt oldukları Doktora programlarının ders planlarında yer alan derslere yazılarak bu dersleri başarmış, Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde gösterilen gerekli çalışmaları başarı ile bitirmiş öğrenciler mezun sayılırlar.

[] Eğitim Türü
Tam Zamanlı
[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Haydar GÖKSU
E-Mail:haydargoksu@duzce.edu.tr
[] Akademik Kadro
  • Anabilim Dalı Başkanı
       Prof. Dr. Haydar GÖKSU
       haydargoksu@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Demet ERDÖNMEZ
       demeterdonmez@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Merve ALPAY
       mervealpay@duzce.edu.tr