Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı 2015-2016 bahar öğretim yılında kurulmuştur. Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı’ nın amacı okullarda, bakanlık ve kurumların eğitim birimlerinde, Talim ve Terbiye Dairesi' nde uzman ya da uzman yardımcısı yetiştirmektir.
Programın misyonu, bilginin doğasının anlamlı bir biçimde yapılandırılmasını sağlayacak eğitim programlarının geliştirilmesi ve değerlendirilmesine rehberlik edecek; etkili öğretme-öğrenme süreçlerini tasarlayabilen, üst düzey düşünme becerilerine sahip; bilimsel araştırma yöntem ve ilkelerini yaşamının her alanında işe koşabilen yaşam boyu öğrenen bireyler yetiştirmektir.
Programın vizyonu,kuramsal ve uygulamalı araştırmalar yapmak, öğrenciler tarafından tercih edilen, nitelikli ve sürekli kendini yenileyen eğitim programları ve öğretim uzmanları yetiştirme ve ulusal ve uluslararası eğitim politikalarına yön verilmesine katkı sağlamaktır.
Bilim İnsanı
Bu program doktora düzeyinde eğitim yapan bir programdır.
Doktora programlarına başvuracak adaylar için Eğitim Programları ve Öğretim Tezli Yüksek Lisans Diplomasına sahip olmak.
Yurtdışı diplomalarda Yükseköğretim Kurulu’nca verilen
denklik belgesi gereklidir.
Adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme
Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ ten herhangi bir puan türünde en az 75 standart puana sahip
olmaları gerekir.
YÖK tarafından kabul edilen merkezi
yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı
dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul
edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan
almış olmak.
ALES'in %50'si, Yüksek lisansYüksek not ortalamasının %50'si toplanarak öğrenciler sıralanır.Adayların 100
üzerinden yapılacak başarı düzeyinin en az 70 olması gerekir.
Yüksek lisans
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Bilimsel bir araştırma, çalışma ya da proje desenleme, yürütme ve sonuçlandırma |
2 | Bilimsel bulguları eğitsel sorunların çözümünde kullanabilme |
3 | Program geliştirme modellerini analiz etme ve değerlendirebilme |
4 | Alanıyla ilgili bir konuda eğitim programı tasarısı hazırlayabilme |
5 | Program standartları geliştirme ve standartlara uygun akreditasyon modeli geliştirebilme ve uygulayabilme |
6 | Eğitim programlarını değerlendirme ve sonuçlarını yorumlayabilme |
7 | Öğrenme stil ve stratejilerine uygun öğretim tasarıları hazırlayabilme ve uygulayabilme becerisi |
8 | Eğitimde program geliştirme alanında yaşanan sorunları tanılayabilme ve uygun çözümler geliştirebilme becerisi |
9 | Tarihsel süreç içerisinde Türk eğitim sisteminin farklı kademelerinde gerçekleştirilen program geliştirme çalışmalarını çeşitli yönleriyle yorumlama ve analiz edebilme becerisi |
10 | Türkiye’deki öğretmen eğitimi sorunlarına çözüm üretebilme |
11 | Türk eğitim sisteminin sorunları hakkında bilgili olma ve sorunlara ilişkin çözüm geliştirme becerisi |
12 | Hayatboyu öğrenmenin bilincinde olma ve bunu bir yaşam biçimi olarak edinebilme |
13 | Öğrenme ve öğretme süreçleriyle ilgili kazanımlarını etkin bir biçimde kullanabilme |
14 | Eleştirel, yansıtıcı ve yaratıcı düşünebilme |
15 | Bilgi, medya, bilim ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine sahip olma |
16 | Alanda edindiği bilgileri diğer alanlardaki uygulama etkinliklerinin geliştirilmesinde kullanabilme |
17 | Eğitim programları ve öğretim alanındaki bilimsel gelişmeleri izleyebilme |
18 | Eğitim programları ve öğretim alanında ortaya koyduğu ürünleri ilgili çevrelere sunabilme ve tartışabilme |
19 | Eğitsel konu ve sorunları yansıtıcı düşünme ilkeleri doğrultusunda, eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilme |
Eğitim Programları ve Öğretim doktora programıyla; öğrencilerin alan ile ilgili bilgi, beceri ve anlayışlarını geliştirmeyi, çalışma alanlarındaki kuramları, modelleri ve araştırma yöntemlerini kavrama, yorumlama ve uygulama yeterliklerine sahip bireyler olarak yetiştirmeleri amaçlanmaktadır. Eğitimde program geliştirme ve değerlendirme, öğrenme-öğretme süreçleri, öğretme modelleri, yaşam boyu öğrenme, uzaktan eğitim ve bilimsel araştırma becerilerinin kazandırılmasını öngören derslerle öğrencilere Eğitim Programları ve Öğretim alanında uzmanlık kazandırılması amaçlanmaktadır.
Doktora programını tamamlayanlar, bir üst öğrenim derecesi olan post-doktora eğitimlerine devam edebilirler.
Eğitim Programları ve Öğretim doktora programıyla; öğrencilerin alan ile ilgili bilgi, beceri ve anlayışlarını geliştirmeyi, çalışma alanlarındaki kuramları, modelleri ve araştırma yöntemlerini kavrama, yorumlama ve uygulama yeterliklerine sahip bireyler olarak yetiştirmeleri amaçlanmaktadır. Eğitimde program geliştirme ve değerlendirme, öğrenme-öğretme süreçleri, öğretme modelleri, yaşam boyu öğrenme, uzaktan eğitim ve bilimsel araştırma becerilerinin kazandırılmasını öngören derslerle öğrencilere Eğitim Programları ve Öğretim alanında uzmanlık kazandırılması amaçlanmaktadır. Anabilim dalında bir profesör, bir doçent ve dört yardımcı doçent görev yapmaktadır.
Sınav:
Üniversitemizde yarıyıl içi, yarıyıl
sonu, bütünleme, mazeret, seviye tespit ve tek ders sınavları
yapılmaktadır.
Değerlendirme:
Öğrencinin başarısı; yarıyıl içi
sınavları ile yarıyıl içinde yapılan ödev, uygulama, laboratuvar ve
benzeri çalışmalardaki başarı düzeyi ile yarıyıl sonu sınavı ve
bütünleme sınavı sonuçları değerlendirilerek belirlenir.
Bir dersin yarıyıl içi
değerlendirmelerinin (ara sınav, kısa sınav, ödev ve uygulama) toplam
ağırlığı, dersi veren öğretim elemanı tarafından %30’dan az ve %60’tan
çok olmayacak şekilde yarıyılın ilk iki haftası içinde belirlenir.
Notlandırma:
Öğrencilere aldıkları her ders için,
aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu
ders notu olarak takdir olunur. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan
üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir.
Öğrencilere, aldıkları her ders için yarıyıl sonunda öğretim elemanı tarafından ders notu olarak verilecek
harf notları şunlardır:
Başarı Derecesi Başarı Derecesi
Yüksek Lisans Doktora ve Sanatta
Başarı Puanı Harf Notu Katsayı Programları Yeterlik Programları
90-100 AA 4,00 Pekiyi Pekiyi
85-89 BA 3,50 İyi İyi
80-84 BB 3,25 Orta Geçer
70-79 CB 3,00 Geçer Geçmez
60-69 CC 2,50 Geçmez Geçmez
55-59 DC 2,25 Geçmez Geçmez
50-54 DD 2,00 Geçmez Geçmez
40-49 FD 1,50 Geçmez Geçmez
39 ve aşağısı FF 0,00 Geçmez Geçmez
Ortalamaya katılmayan notlar ve tanımları şunlardır:
a) EKS: Eksik notu, yarıyıl içinde başarılı olduğu halde hastalık veya geçerli başka bir
nedenle ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere öğretim elemanı tarafından verilir. Öğrenci,
herhangi bir dersten (EKS) notu aldığı takdirde, notların ilgili enstitüye teslimi tarihinden itibaren on beş gün içinde
eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde (EKS) notu kendiliğinden (FF) notu haline gelir. Bu
süre, uzayan bir hastalık veya benzeri hallerde öğrencinin başvurusu, EABDB/EASDB’nin önerisi ve EYK kararıyla
bir sonraki kayıt döneminin başlangıcına kadar uzatılabilir.
b) YT: Yeterli (YT) notu, uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışması gibi genel not ortalamasına katılmayan
derslerden başarılı olma durumunda verilir.
c) YZ: Yetersiz (YZ) notu, uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışması gibi genel not ortalamasına
katılmayan dersi başarıyla sürdüremeyen öğrencilere verilir.
ç) S: Sürmekte olan (S) notu, tez çalışmalarını başarıyla sürdürmekte olan öğrencilere verilir.
d) NK: Not ortalamasına katılmayan (NK) notu, öğrencinin kayıtlı olduğu program veya programların not
ortalamasına katılmamak koşuluyla aldığı dersleri tanımlamak üzere verilir. Bu statüdeki dersler öğrencinin kayıtlı
olduğu program veya programlarla ilgili ders saydırma işlemlerinde kullanılamaz.
e) DVZ: Devamsızlık nedeniyle başarısız (DVZ) notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya
ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getiremediği için başarısız olan öğrencilere öğretim üyesi tarafından
verilir. (DVZ) notu, not ortalamaları hesabında (FF) notu işlemi görür.
(7) Yarıyıl sonu ders notları ilgili enstitüye verildiği anda kesinleşir ve enstitü tarafından açıklanır.
(8) Enstitü tarafından açıklanan yarıyıl sonu ders notlarına ilişkin herhangi bir itiraz yapılması halinde;
düzeltme işlemi, öğretim elemanının başvurusu üzerine, ilan tarihinden itibaren 15 günü aşmayan sürelerdeki düzeltme
işlemleri ilgili EABDB/EASDB tarafından, ilan tarihinden 15 günü aşan sürelerdeki düzeltme işlemleri EYK
tarafından karara bağlanır.
(9) Öğrencilerin başarı durumu her dönem sonunda ağırlıklı yarıyıl not ortalamaları hesaplanarak belirlenir.
Ağırlıklı yarıyıl ortalaması, yarıyıl içinde alınmış derslerin harf notu karşılığı katsayılar ile derslerin kredi değerlerinin
çarpılıp toplanmasıyla elde edilen sayının krediler toplamına bölünmesiyle hesaplanır. DVZ notu alınmış derslerin
kredileri de kredi toplamına eklenir. Bu ortalama virgülden sonra iki hane olarak gösterilir. Ağırlıklı genel not
ortalaması, öğrencinin lisansüstü programına kabul edilişinden itibaren aldığı ve bu lisansüstü programda geçerli olan
ders yükü kredi toplamına karşılık gelen dersler dikkate alınarak hesaplanır. Genel not ortalamasına, tekrar edilen
derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir. Bilimsel hazırlık programında
alınan derslerin notları lisansüstü not ortalamalarına katılmaz.
(10) Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir dersin yüksek lisans
eğitimi sırasında verilmesi zorunludur.
(11) EK tarafından onaylanan dersler içinden hangilerinin öğrencilerin ders programlarında yer alacağına,
öğrenci ile birlikte öğrencinin danışmanı karar verir. Danışmanlık görevi tez danışmanı atanıncaya kadar,
EABD/EASD başkanı tarafından yapılır.
Başarı Değerlendirmesi:
Öğrencilerin başarılı olabilmesi için
genel not ortalamasının en az 2.00 olması zorunludur. Belirtilen zorunlu
genel not ortalamasını sağlayamayan öğrenciler başarısız kabul edilir.
Başarı değerlendirme yönergesine göre öğrenciler, onur ve yüksek onur
öğrencisi olarak belirlenir.
27 kredilik ders almış ve hepsinde başarılı olmak
Seminer, yeterlilik ve Uzmanlık Alan dersinde başarılı olmak
Doktora tezi jürisinde başarılı olmak
Tam Zamanlı