[] Program Hakkında

Hareket ve Antrenman Bilimleri Yüksek Lisans Programı, Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı çatısı altında yürütülmektedir. Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı insan hareketlerini multidisipliner bir bakış açısı ile her açıdan ele alan sistematik ve bilimsel olarak inceleyen, araştıran bir bilim alanıdır. Dolayısıyla Hareket Bilimleri kapsamında farklı spor veya spor dallarındaki insan hareketlerinin biyomekanik yapısının ve özelliklerinin incelenip, daha ekonomik ve daha uygulanabilir tekniğin geliştirilmesinin yanı sıra sportif yaralanmaların engellenmesi ve sportif performansın arttırılması amacıyla analiz ve uygulamalara odaklanmaktadır. Biyomotor yetilerin gerçekleştirilmesi sırasında sinir - kas sisteminin amaca yönelik hareket ve koordinasyonunun sağlanması için hareketlerin kontrol edilmesindeki rolünü anlamaya odaklanmaktadır.  Antrenman Bilimleri boyutunda incelendiğinde ise sportif performansı etkileyen bileşenlerin, uygun antrenman modellerinin, değerlendirme yapmak için uygun test ve analiz yöntemlerinin belirlenmesi, farklı antrenman modellerinin performans üzerine etkisinin etik çerçeveler ile araştırılması, antrenman kapsam ve içeriğinin periyodizasyon ilkeleri çerçevesinde incelenmesi gibi konuları içermektedir. Yüksek lisans öğrencileri Hareket ve Antrenman Bilimleri alanında uzman olabilmektedir. Program süresi 4 yarıyıl olarak belirlenmiştir. Programın dili Türkçedir.  

[] Amaç

Bölümümüzün amacı Hareket ve Antrenman bilimi içerisinde yer alan bilgileri, terimleri öğrencilerimize faydalı şekilde aktarabilmektedir. 

[] Hedef

Hareket ve Antrenman Anabilim Dalı'nda yüksek lisans programımızın misyonu, Hareket ve Antrenman bilimlerine, spor bilimlerine yetkin donanımlı bilim insanları yetiştirmektedir. Güncel gelişmeleri takip eden, entelektüel ve vizyonu geniş kalifiye insanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Hareketin insan bedenindeki rolünün önemi, antrenmanın etkilerini en iyi şekilde öğretmek bölümümüzün en temel hedefidir.

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Yüksek Lisans Derecesi 

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Eğer devlet memuru ise 1 kademe kazanılır. 

[] Kayıt Kabul Şartları

- Spor Bilimleri Fakültesi Yada Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarının Antrenörlük Eğitimi Bölümünden mezun olmak. 

- ALES sınavından en az 60 Puan almış olmak. 

- Sözlü yada yazılı bilim sınavında en az 60 puan alarak başarılı olmak. 

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Yüksek Lisans Derecesi     

Tüm öğrencilerin toplamda en az 4 dönem en fazla 6 dönem içerisinde 120 AKTS tamamlamaları gerekmektedir. 

3 Adet Bulunan Zorunlu Derslerden başarılı olmak. 

4 Adet Seçmeli Dersten Başarılı olmak. 

Seminer - Uzmanlık Alan Dersi ve Tez Çalışması Derslerinde başarılı olmak. 

Ayrıca 2022 yılından itibaren mezuniyet yayın şartını sağlamak link mevcuttur. https://cdn.duzce.edu.tr/File/GetFile/d7a08648-16e6-46af-9ae5-d2a8880cd204 

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümünün başarı ile tamamlanmış olması. 

[] Programın Tanımı

Hareket ve Antrenman Bilimleri Yüksek Lisans Programı, Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı çatısı altında yürütülmektedir. Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı insan hareketlerini multidisipliner bir bakış açısı ile her açıdan ele alan sistematik ve bilimsel olarak inceleyen, araştıran bir bilim alanıdır

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 Spora yönelik yeterli genel kültür ve bilgiye sahip olur
2 Uzmanlık alanında ileri düzey bilgi, deneyim ve beceri sahibi olur
3 İnsan vücudu ve yapısı ile ilgili temel bilgi sahibi olur
4 Sporcunun gelişim özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
5 Sporcu performans geliştirme, takibi ve becerilerine sahip olur
6 Spor Bilimleri temel alanında literatür taramada dikkat edilmesi gereken kuralları öğrenip etik çerçeveler doğrultusunda araştırma yapma becerisi kazanır.
7 Sunum, bilgi edinme, bilgiyi filtreleme, doğru bilgiye ulaşarak bu bilgiyi farklı platformlarda paylaşma becerisi kazanır.
8 Etik ilkeler açısından yeterli bilgi ve donanıma sahip hale gelir.
10 Hareket ve Antrenman Bilimleri alanında yetkin ve uzman bir kimlik kazanır.
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri

Programımızın yeterlilik ilişkisi bulunmamaktadır. 

Dosya için tıklayınız.
[] Mezunların Mesleki Profili

Yüksek lisans sürecinde, YDS ve YÖK dil sınavlarından en az 50 puan ALES sınavından ise en az 70 puan alarak adaylar ilgili şartları yerine getirdiği takdirde Araştırma Görevlisi kadrosuna başvuru yapabilmektedir. 

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Yüksek lisans eğitiminde başarılı olma şartını yerine getiren adaylar. Yökdil-YDS sınavlarından en az 55 puan ve ALES sınavından en az 70 puan alarak doktora programına başvurabilir. 

[] Program Yapısı

Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı spor bilimleri alanında yoğun bir müfredat uygularken, yüksek lisans eğitimi süreci sonrasında mezun olarak bu alanlarda iyi birer antrenör spor uzmanı ve akademik kariyerini gerçekleştirmesi amacıyla yoğun ve planlı bir eğitim planı yürütmektedir. Bu süreçte öğrencilerin araştırma stratejilerini geliştirici, sunum yeteneklerini en üst düzeye çıkarabilmesi için çeşitli eğitim modelleri geliştirerek eğitimi sürdürmektedir.  Bölümün eğitim programı antrenörlük mesleği ve genel kültürle ilgili zorunlu ve seçmeli dersleri içermektedir. 

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Sınav değerlendirme ve notlandırma, derslere giren hocalar tarafından dersin gerekliliklerine göre uygulanmaktadır. Ödev, yazılı sınav veya sözlü sunum örnekleri ile gerçekleştirilebilmektedir. 

[] Mezuniyet Koşulları

Tüm öğrencilerin toplamda en az 4 dönem en fazla 6 dönem içerisinde 120 AKTS tamamlamaları gerekmektedir. 

3 Adet Bulunan Zorunlu Derslerden başarılı olmak. 

4 Adet Seçmeli Dersten Başarılı olmak. 

Seminer - Uzmanlık Alan Dersi ve Tez Çalışması Derslerinde başarılı olmak. 

Ayrıca 2022 yılından itibaren mezuniyet yayın şartını sağlamak link mevcuttur. https://cdn.duzce.edu.tr/File/GetFile/d7a08648-16e6-46af-9ae5-d2a8880cd204 

[] Eğitim Türü

Örgün Eğitim 

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Akademik Kadro
  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Selahattin AKPINAR
       selahattinakpinar@duzce.edu.tr

• Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Zeynep İnci KARADENİZLİ