Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan ve Eylül 2009 yılından itibaren öğrenci alımı yapılan Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Enstitü Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programına öğrenci kabulü, Eylül 2021 tarihinden itibaren Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde devam etmektedir.
Programa Fen / Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü ve Tıp Fakültesi mezunları başvurabilmektedir.
Programda alınması gerekli en az ders kredi sayısıyla ilgili olarak Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği esas alınacaktır. Programda alınması gereken 3 zorunlu ders ve 1 seminer sunumu ile birlikte 14 seçmeli ders bulunmaktadır.
İstatistik lisans diploması olmayanlar bir dönem ya da bir yıl, Anabilim Dalı Akademik Kurulunun uygun gördüğü bilimsel hazırlık derslerini alırlar.
Yüksek Lisans Programına başvuruda bulunacak olan adayların:
• Toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az
yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez
çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli
yüksek lisans programı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi
dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS
kredisinden oluşur.
• Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden
itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır.
• Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi,
lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden
seçilebilir. Ayrıca enstitü EABDB/EASDB’nin önerisi ve EYK onayı ile diğer
yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla iki ders
seçilebilir.
Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan ve Eylül 2009 yılından itibaren öğrenci alımı yapılan Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Enstitü Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programına öğrenci kabulü, Eylül 2021 tarihinden itibaren Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde devam etmektedir.
Programa Fen / Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü ve Tıp Fakültesi mezunları başvurabilmektedir.
Programda alınması gerekli en az ders kredi sayısıyla ilgili olarak Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği esas alınacaktır. Programda alınması gereken 3 zorunlu ders ve 1 seminer sunumu ile birlikte 14 seçmeli ders bulunmaktadır.
İstatistik lisans diploması olmayanlar bir dönem ya da bir yıl, Anabilim Dalı Akademik Kurulunun uygun gördüğü bilimsel hazırlık derslerini alırlar.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Fakültelerde, biyoistatistik dersinin yürütülmesi konusunda öğretim üyesine yardımcı olacak ve laboratuvar pratiklerini yaptırabilecek bilgiye sahip olacaktır. |
2 | Yüksekokullarda, temel biyoistatistik dersini kendi başına verebilecek bilgi, deneyim ve tecrübeye sahip olacaktır. |
3 | Alanı ile ilgili konularda yapılan sunumlara, seminerlere, katıldığı kongre veya sempozyumlarda karşılaştığı bilimsel çalışmalara ilişkin sorular sorabilecek, katkı ve eleştiri yapabilecektir. |
4 | Alanına ilişkin bilgilerini, tez danışmanı ile bilgi alışverişi yapmak, makale tartışması ve seminer sunumu vb. etkinliklerle başkalarına aktarmak için kullanabilecektir. |
5 | Tez araştırmalarına ve temel bilimsel araştırmalara biyoistatistik danışmanlık yapabilecek ve çeşitli istatistiksel programları kullanarak verileri analiz edebilecek ve sonuçları yorumlayabilecektir. |
6 | Araştırmaların planlama ve yürütmesini yapabilecek biyoistatistik bilgisine sahip olacaktır. |
7 | Kendi alanıyla ilgili bilimsel araştırmaların planlama, yürütme ve rapor aşamalarını tek başına yapabilecektir. |
8 | Biyoistatistik bilimine katkı sağlayabilecek düzeyde kuramsal biyoistatistik bilgisine sahip olacak ve temel biyoistatistik yöntemlerini uygulayabilecektir. |
9 | Uygun istatistiksel çözümlemelere karar verebilmek ve sonuçları doğru irdeleyebilmek için yeterli düzeyde matematiksel istatistik bilgisine sahip olacaktır. |
10 | Literatür taraması sonucunda elde edilen bilimsel araştırmalarda adı geçen biyoistatistik kavram, yöntem ve prensiplere ilişkin yorumlamalar yapabilecek ve literatürde kullanım şekli konusunda fikir beyan edebilecektir. |
11 | Çalıştığı bölgenin sağlık sorunlarını azaltmak ve sağlık düzeyini yükseltmek için veri toplayabilecek, verileri değerlendirebilecek, önceki dönemlerle ve farklı bölgelerle karşılaştırabilecek, neden sonuç ilişkisi kurabilecek ve sık görülen veya en çok ölüm ve sakatlığa yol açan hastalıkların risk faktörlerini belirleyebilecektir. |
12 | Toplum sağlığını koruma ve sağlık hizmetlerinde çeşitli önlemler almak için gerekli sağlık istatistiklerini hesaplayabilecek, yorumlayabilecek ve tablo grafikler halinde verebilecektir. |
Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Enstitü
Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı mezunları üniversitelerin doktora
programına başvurabilirler.
Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve
Öğretim Yönetmeliğinin Sınavlar, Değerlendirme ve Notlar ile ilgili hükümleri
uyarınca değerlendirme yapılır (bkz: http://www.sbe.duzce.edu.tr).
Mezuniyet için gerekli olan AKTS kredi
değerini ve asgari ders koşullarını sağlayan öğrenciler, tez savunma sınavında
başarılı olması durumunda yüksek lisans programından mezun olma hakkını
kazanır.