Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans programı 2016-2017 akademik yılının bahar dönemi açılmıştır. Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans eğitimi Düzce Üniversitesi Lisansüstü Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı bünyesi altında Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde verilmektedir. Alanlarında uzman akademik kadromuz öğrencilere gerek akademik geçmişlerinden yola çıkarak gerekse özel sektörde edinmiş oldukları tecrübeleri kapsamında eğitim vermektedirler. Günümüz bilgi teknolojisindeki yenilikler sonucu, geleneksel işletme dünyasında birçok değişim meydana gelmiştir. Bilişim sistemleri stratejik işletme amaçlarını gerçekleştirmenin yanı sıra günlük faaliyetleri gerçekleştirmek için de gerekli hale gelmiştir.
İşletmelerin kar elde etmesi için bilişim sistemlerini ve işletme yönetimini ortak şekilde yürütme ihtiyacından doğan Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü çalışma alanı haline getiren, teknoloji, yönetim ve işletme süreçlerinde yaşanan bu sürekli değişimidir. Bu sürekli değişimin ihtiyacına Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı çözüm önerileri sunmaktadır.
Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) Ana Bilim Dalı'nın amacı,
Güncel yönetim yaklaşımları ve bilişim sistemlerini etkin bir şekilde kullanarak,
iş süreçlerinde planlama, geliştirme, uygulama ve gerektiğinde iyileştirme yapabilecek,
iş ahlakını özümsemiş ve yenilikçiliği kendine şiar edinmiş uzmanlar yetiştirmektir.
Bölümümüzün amacı girişimci ve yönetici adaylarımızı hızla gelişen dijital endüstri çağına uygun bilinç düzeyine ulaştırmak ve bunun için gerekli donanımları kazandırmaktır.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Yönetim Bilişim Sistemleri yüksek lisans derecesi (Master of Science) almaya hak kazanmaktadırlar.
Bu program, yüksek lisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır.
Lisans derecesine sahip olmak,
• Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, İşletme Mühendisliği Bölümü, İşletme Bölümü, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Matematik Mühendisliği Bölümü, Fizik Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Ekonometri Bölümü, İktisat Bölümü dışından gelenlere Anabilim Dalı Başkanlığınca uygun görülen bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır.
• Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından yapılacak olan bilim ve sözlü sınavlarına katılmak.
• Bilimsel hazırlık programı okumasına karar verilen öğrenciler, anabilim dalı başkanlığının uygun göreceği lisans derslerini alırlar. Bir öğrenci en fazla 6 adet bilimsel hazırlık dersi alabilir.
Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır.
DÜ’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması
Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.
ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.
Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.
Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yerini alır.
Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans programı 2016-2017 akademik yılının bahar dönemi açılmıştır. Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans eğitimi Düzce Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı bünyesi altında Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde verilmektedir. Alanlarında uzman akademik kadromuz öğrencilere gerek akademik geçmişlerinden yola çıkarak gerekse özel sektörde edinmiş oldukları tecrübeleri kapsamında eğitim vermektedirler.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Yönetim bilişim sistemleri ile ilgili olan projelerin planlama, programlama ve yönetme safhalarında etkinlikle rol alabilir, proje süreçlerini tasarlayabilir, proje performansını ölçebilir ve risk analizlerini yapabilir. |
2 | Yönetim bilişim sistemlerini analiz etme, tasarlama, hayata geçirme ve işletme ile ilgili temel yetkinliklere sahiptir. Bu süreçlere yönelik yöntemleri ve araçları etkinlikle kullanır. |
3 | Yönetim bilişim sistemleri ile ilgili kuramsal ve uygulamaya yönelik tarihi ve güncel bilgilere sahiptir. X |
4 | Yönetim bilişim sistemleri ve yakın alanlardaki güncel teorik ve teknik gelişmeleri, akademik literatürü ve uygulamaları takip edebilir, analiz ve sentez ederek değerlendirebilir |
5 | Yönetim bilişim sistemlerini kapsayan ve ilgilendiren konularda akılcı ve yenilikçi fikir ve uygulamaları ortaya koyabilir, sistem ve süreçleri yeniden tasarlayabilir. |
6 | Yönetim bilişim sistemlerini ve bu alanda çalışanları kapsayan konularda farklı nicel ve nitel bilimsel araştırma yöntemlerini uygulayabilir ve bilimsel çalışmalar yürütebilir ve raporlayabilir. |
7 | Yönetim bilişim sistemleri ile ilgili konularda temel sorunları tespit edebilir, çözümler geliştirebilir, bu çözümleri temel yönetim prensipleri ve yaklaşımları doğrultusunda hayata geçirebilir ve hedeflerle kıyaslayarak sonuçlarını değerlendirebilir. |
8 | Yönetim bilişim sistemleri ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren işletmelerde strateji planlama ve oluşturma faaliyetlerine etkinlikle katılabilir, üniversite-sektör işbirliğine katkı sağlayacak çalışmalar yapabilir. |
9 | Yönetim bilişim sistemleri ile ilgili alanlarda çalışan insan kaynaklarını yönetme, kariyer planlama ve performans değerlendirme ile ilgili temel yetkinliklere sahiptir. |
10 | Çalışmalarını hem bağımsız hem de çok disiplinli bir takımın üyesi veya lideri olarak sürdürebilir. |
11 | Alanındaki hukuk ve etik kurallarını önemser ve çalışmalarını bu kurallar çerçevesinde yürütür. |
12 | Yönetim bilişim sistemleri alanı ile girişimcilik arasındaki ilişkileri kurabilir ve asgari girişimci özelliklerini kazanır. |
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm mezunları birçok iş alanında ve devlet sektöründe aranan elemanlar olarak öne çıkmaktadırlar.
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğrencileri şu gibi alanlarda kariyer yapmaya hazırlamaktadır:
Bilişim Teknolojileri
Risk Yönetimi
Teknik/niceliksel tedarik zinciri lojistiği ve yönetimi
Operasyon planlama ve yönetimi
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğrencileri şu gibi pozisyonlarda kariyer yapmaya hazırlamaktadır:
Sistem ve İş Analisti
Sistem Geliştirme Müdürü
Bilişim Sistemleri Proje ve Program Müdürü
Bilişim Sistemleri Danışmanı
Bilişim Sistemlerinden sorumlu Genel Müdür Yrd.
Bu programı başarı ile tamamlayanlar, Yönetim Bilişim Sistemleri alanında veya benzer alanlarda Ana Bilim Dallarının insiyatifi dahilinde uygun görülen doktora programlarına başvurabilirler.
İlk yılda; öğrenciler dengeli olarak, yönetim ve bilişim dersleri alırlar. Ayrıca zorunlu olarak Araştırma Yöntemleri I ve Seminer derslerini alırlar.
İkinci yılda öğrenciler uzmanlık alan dersi ve tez çalışması alarak seçmiş oldukları danışmanları ile tez sürecini yürütürler. Bu süreci de başarılı olarak tamamlayan ve tezini başarı ile savunan öğrenciler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün gerekli gördüğü mezuniyet şartlarını tamamlayarak mezun olurlar. Bu sayede Yüksek Lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Yönetmeliklerle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır.
Tam Zamanlı, Yüz yüze