[] Program Hakkında

Öğrencilerimiz 4 yarıyıl sonunda toplam 120 AKTS kredisiyle mezun olacaktır. İnşaat Mühendisliği Bölümü alanında temel mühendislik bilim ilkelerini konu alan ve teorik, seçmeli ve uygulamalı inşaat mühendisliği eğitimini yüksek lisans düzeyinde vermeyi amaç edinen bir bölümdür.

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında İnşaat Mühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.

[] Amaç

Ulusal ve küresel boyutta inşaat mühendisliği ile ilgili sorunlara çözümler üretebilen, dünya standartlarında eğitim veren, sektörde çevre bilincine sahip ve sürdürülebilir kalkınma anlayışının oluşturulması ve geliştirilmesini hedefleyen ve bu bağlamda inşaat mühendisliği problemleri için çağdaş çözüm algoritması geliştirme ve çözümleme becerisini kazanmış yüksek lisans mezunları yetiştirmektir. Akademik yönelimli öğrencileri de doktora çalışmalarına hazırlamayı ve yöneltmeyi hedeflemektedir.

[] Hedef

İnşaat mühendisliği alanında temel ve güncel bilgilerle donanmış kapsamlı ve fonksiyonel bir yüksek lisans eğitim-öğretim programı sağlamak. Dünya standartlarında bir inşaat mühendisliği yüksek lisans eğitimi sunmak. Mevcut teknolojileri kullanan ve yeni teknolojiler üretebilen lisansüstü mezunları yetiştirmek. İnşaat mühendisliği ileri konularında tasarım ve yenilik deneyimine sahip mezunlar yetiştirmek. Çağdaş bilgilerle donanımlı olarak ulusal ve uluslar arası alanda rekabetçi, inşaat mühendisliği görevlerini başarıyla yerine getiren ve kendi iş alanlarında tercih edilen lisansüstü mezunları yetiştirmek. Sürdürülebilir kalkınma ve temiz üretim hedefi için çalışan mezunlar yetiştirmek. Uygulamayı, araştırmayı, bilimsel etik değerleri, eğitimi ve sosyal-kültürel değerleri ilke edinmiş akademik kadroya sahip bir program olmaktır.

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Bu program, yüksek lisans düzeyinde öğretim veren bir programdır.

[] Kayıt Kabul Şartları

Yüksek Lisans Programına başvuruda bulunacak olan adayların:

•    Bir lisans diplomasına sahip olması,
•    Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ndan başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puana sahip olması veya uluslararası geçerliliği olan GMAT sınavından en az 450 puan ya da GRE sınavının “quantitative /sayısal” bölümünden en az 610 puan almış olması,
•    Adayın KPDS/ÜDS veya YÖK tarafından eşdeğer kabul edilen başka sınav sonuç belgesi yoksa, Enstitü tarafından açılacak yabancı dil sınavına katılmış olması ve ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından istenen koşullara sahip olması,
•    Mülâkatta/yetenek değerlendirmesinde başarılı olması,
•    Referans mektubu ve Türkçe’yi ve/veya yabancı dili kullanma yeteneğini ve yazma becerisini gösteren ve neden yüksek lisans yapmak istediğini anlatan bir metni başvuru dosyasına eklemesi gerekir.
•    Değişim öğrencilerinin başvuruları, Düzce Üniversitesi ve partner üniversite tarafından imzalanan ikili anlaşmada yer alan kayıt kabul koşullarına göre yapılmaktadır.
•    Özel öğrenciler, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının onayıyla bu programda verilen derslere kayıt yaptırabilirler.

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Tezli  yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler,
• En az 7 ders ve Seminer ile Yüksek Lisans Tezi’ne kayıt olmaları ve 120 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir. Programlarındaki bir dersten başarılı olabilmek için o dersten en az CB notu almış olması gerekmektedir.
• Programlarında öngörülen tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 3,00 genel not ortalamasına sahip olmak ve Seminer dersinden ve Yüksek Lisans Tez Savunmasında başarılı olmakla yükümlüdürler.

Tezsiz yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler,
• En az 10 ders ile bir Mezuniyet Projesi’ne kayıt olmaları ve 120 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir. (Başarılı/Başarısız” olarak değerlendirilen Mezuniyet Projesinin yerel kredisi bulunmamaktadır.)
• Programlarındaki bir dersten başarılı olabilmek için en az CB notu almış olması gerekmektedir.
• Programlarında öngörülen tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 3.00 genel not ortalamasına sahip olmak ve Seminer dersinden ve Mezuniyet Projesinden Başarılı olmakla yükümlüdürler.

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

DÜ’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması

Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.

ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.

Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.

Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.

[] Programın Tanımı

Bu program, İnşaat Mühendisliği bilgilerine sahip İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalında uzmanlaştırarak ulusal ve uluslararası piyasada tercih edilen nitelikte insan gücü yetiştirmektedir. Öğrenci, danışman öğretim üyesinin gözetiminde ilgili bilim dalına ait seçmeli derslere kayıtlanır ve yine danışman öğretim üyesi gözetiminde tez çalışmasını tamamlar.

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 Lisans eğitiminde edinilen bilgilerin teorik ve deneysel uygulamalarını ileri düzeyde arttırmak.
2 İleri seviyede karşılaşılan problemleri yorumlayabilme ve bu problemleri çözme yeteneğini geliştirmek.
3 Ders ile ilgili teori ve uygulamalar arasında bağlantı kurma yeteneğini edinmek.
4 Literatürü takip etme, yorumlama ve bu edinimleri kullanarak ileri düzey yayın hazırlayabilme becerisini kazanmak.
5 Lisansüstü eğitimi sırasında derslerden edindiği kazanımlarla belirli bir topluluk önünde sunum yapabilme yeteneği kazanmak.
6 Farklı disiplinlerin yaklaşım ve bilgilerini mühendislikte yeni kuramlar üretebilecek düzeyde kullanabilmek.
7 Deneysel veya teorik mühendislik bilimlerinde bilinmeyen sorularla ilgili bilgileri toplama, karşılaştırma, analiz etme ve çözüm üretme becerisi kazanmak.
8 Lisansüstü eğitim süresince katılınan çalıştay, seminer ve konferans gibi bilimsel etkinliklerde, benzer konularda çalışan meslektaşları ile iletişim kurarak her geçen gün gelişen Mühendislik literatürünü takip etme ve kullanabilme yeteneğini edinmek.
9 Lisansüstü eğitim süresince edinilen ileri düzey bilgi birikimleri ile teorik model kurabilme, modelle ilgili problemleri çözebilme, ilgili modele deneysel yaklaşabilme ve deney yoluyla elde edilen verilerin analizini yaparak yorumlayabilmek.
10 İleri aşamadaki akademik hayatta kullanılacak tüm bilgilerin temellerinin oluşturulmasını sağlamak ve tüm bu bilgiler arasındaki ilişkilerin kurularak Mühendislik alanında ileri düzey araştırmalar yapabilecek seviyelere ulaşmak.
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri
[] Mezunların Mesleki Profili

Mezunlar çeşitli üniversitelerde öğretim elemanı olabilir ya da doktora programına devam edebilir.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora programlarına öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

[] Program Yapısı
  • İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, en az 7 ders ve 21 yerel kredi ve 120 AKTS olmak üzere düzenlenmiştir.
  • Öğrenci, danışman öğretim üyesinin gözetiminde ilgili bilim dalına ait seçmeli derslere kayıt yaptırır ve yine danışman öğretim üyesi gözetiminde tez çalışmasını tamamlar.
[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

[] Mezuniyet Koşulları

İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlamaları gereken ulusal kredi miktarı toplamda 21’i seçmeli derslere ait olmak üzere 24’tür. AKTS kredi miktarı ise 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’nın eğitim süresi dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Her yarıyıl içindeki 14 haftalık ders süreci boyunca ara sınav, ödev, proje vb. değerlendirme aktiviteleriyle birlikte dönem sonu final sınavları bulunmaktadır.

[] Eğitim Türü

Tam Zamanlı

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Akademik Kadro
  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Serkan SUBAŞI
       serkansubasi@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Resul KARA
       resulkara@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Ayhan ŞAMANDAR
       ayhansamandar@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Yılmaz KOÇAK
       yilmazkocak@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Latif Onur UĞUR
       latifugur@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Bekir ÇOMAK
       bekircomak@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Ümit YURT
       umityurt@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Bengü SÜNBÜL GÜNER
       bengusunbulguner@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin BAYRAKTAR
       huseyinbayraktar@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Mustafa DAYI
       mustafadayi@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Emrah YILMAZ
       emrahyilmaz@duzce.edu.tr

  • Öğrenci İşleri Memuru
       Prof. Dr. Mehmet Emin ARSLAN
       mehmeteminarslan@duzce.edu.tr

  • Öğrenci İşleri Memuru
       Doç. Dr. Bayram POYRAZ
       bayrampoyraz@duzce.edu.tr