Bilimsel gelişmelere bağlı olarak toplumun sağlığını geliştirmek ve gereksinimlerine yanıt vermek için, sağlık bakımını evrensel standartlarda sunan, etik ilkelere, etkili iletişim, problem çözme ve araştırma becerilerine sahip, insan haklarına saygılı, yenilikçi, sorgulayıcı ve insancıl anlayışları olan hemşireler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Ulusal ve uluslararası alanda, hemşirelik eğitimi, araştırmaları ve uygulamaları ile tercih edilen hemşirelerin yetiştirilmesine öncü olmak.
Türkiye Yüksek Öğretim Kurumlarında önceki örgün (formal) öğrenmenin tanınması; dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yükseköğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” Kapsamında gerçekleştirilmektedir. (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191221-3.htm)
Öğrencinin başka bir kurumda aldığı ders içeriğinin Düzce Üniversitesi'nde verilen ders içeriği ile uyumlu olması ve fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci dersten muaf tutulmaktadır.
Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması
Yurt dışında anlaşmalı olunan üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri Düzce Üniversitesi tarafından tanınmaktadır.
-Erasmus programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları Erasmus Birim Koordinatörlükleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdür. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir. Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin Düzce Üniversitesi'ndeki eş değerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir. Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.
Mevlana ve Farabi Değişim Programları kapsamında öğrenim görmek isteyen öğrencilere ilişkin ilgili bilgiler üniversite web sayfasında yer almaktadır. (http://disiliskiler.duzce.edu.tr/)
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Hemşirelik bilim ve sanatının gereklerini, bireyin/ailenin/toplumun sağlığını korumada ve geliştirmede en üst düzeyde uygulayabilen, |
2 | Sağlığın bozulduğu durumlarda bireylerin her ortamda hemşirelik bakım gereksinimlerini çağdaş yaklaşımlar doğrultusunda saptayabilen, hemşirelik bakımını planlayabilen, uygulayabilen ve değerlendirebilen |
3 | Ekip çalışmasına yatkın, liderlik özelliklerine sahip ve diğer alanlardaki sağlık ekibi üyeleri ve ilişkili olduğu diğer disiplin üyeleri ile işbirliği yapabilen ve etkili iletişim kurabilen, |
4 | Birey, aile ve toplumun eğitim gereksinimleri belirleyen ve en doğru strateji, yöntem ve teknikleri kullanarak eğitim gereksinimleri uygun eğitim verebilen |
5 | Evrensel değerlere sahip, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin, hasta haklarının, yasal sorumluklarının bilincinde olan, |
6 | Bilimsel yöntemi ve düşünceyi mesleki ve sosyal yaşamında kullanan, eleştirel düşünen, akademik üstünlük ve araştırma öğelerini birleştiren bir anlayışla mesleğini yapabilen, |
7 | Bireysel ve mesleki gelişimine ilişkin sorumluluk alabilen, mesleğin gelişimi için karar alma mekanizmalarında etkin rol alan, |
8 | Alanında ileri düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olan, |
9 | Alanının gerektirdiği düzeyde istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilen |
10 | Türkçeyi iyi kullanabilen, yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilen ve etkin iletişim becerisine sahip olan |
11 | Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olan mezunlar vermektir. |
Hemşirelik bölümü mezunları kamu ve özel kuruluşlara ait hastanelerde klinik hemşiresi olarak çalışırlar, ayrıca iş yeri hemşiresi, okul sağlığı hemşiresi, evde bakım hemşiresi, yönetici ve eğitimci hemşire ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışırlar.
Hemşirelik Bölümünde eğitim faaliyetleri, klasik eğitim sistemine dayalı yürütülmekte ve yenilikçi eğitim teknolojileri kullanılmaktadır. Hemşirelik lisans programı zorunlu dersler, seçmeli dersler ve stajlardan oluşmaktadır. Programından mezun olabilmek için 240 AKTS ders alınması gerekmektedir. Derslerin %75'i zorunlu, %25'i seçmelidir. Programdaki seçmeli dersler ilk yıldan başlayarak 4 yıl süresince her yarıyılda alınabilmektedir. İkinci yarıyıldan itibaren stajlar başlamaktadır. "Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Ruh Sağlığı Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği" derslerinin staj uygulamaları Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulanma ve Araştırma Merkezi, ilkokullar, huzurevleri ve ilgili sahalarda gerçekleşmektedir.
Hemşirelik Bölümü'nde sınavlar, ara sınavlar, yıl sonu sınavları, ve mazeret sınavlarından oluşmaktadır. Bir dersteki başarı
durumu ders başarı notu ile belirlenmektedir. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler,
uygulamalı çalışmalar ve benzeri) ve final sınavının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Final sınavının ders başarı notuna
etkisi en az % 40, en çok % 60 şeklindedir. Final sınavına girmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılmaktadır. Bu konuda
“Düzce Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğ”'i esas alınmaktadır.
Eğitim 8 yarıyıl sürelidir. Her yarıyıl 14 hafta sürmektedir. Bu süreye ara sınavlar, kısa sınavlar, uygulamalar v.b. dönem içi eğitim-öğretim faaliyetlerinin hepsi dahildir. Öğrenciler 4 yıllık eğitimleri boyunca 240 AKTS tamamlayarak mezun olma hakkını kazanmaktadır. 4.00 üzerinden 2.50 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet gerekli koşuldur.