Türk Müziği Programı ulusal müzik kültürümüzün
değerlerini bilen, teknolojiye hakim, estetik bilinci gelişmiş, disiplinler
arası işbirliği kurabilen, etik değerlere bağlı, adalet duygusu
gelişkin, çok sesli, araştıran ve sorgulayan sanatçı ve eğitimcileri, sorumlu
sanat üreticileri yetkin kadrolar olarak yetiştirmeyi hedefleyen dört yıllık
lisans programından oluşmaktadır. Bölümün eğitim programı çeşitlilik içeren
zorunlu ve seçmeli derslerden oluşmaktadır. Bu programı tamamlayan
öğrenciler çeşitli resmi ve özel kurumlara ait orkestralarda saz ve ses
sanatçılığı, program yapımcılığı, ulusal ve uluslararası akademik kurumlarda öğretim elemanlığı, uygulatıcı
ve sanatçı kadrolarında icracılık, Ulusal ve Uluslararası toplumları
inceleyen disiplinler ile ortak çalışmalarda bulunan araştırmacılık,
eleştirmenlik, yazarlık yapabilir, ulusal ve uluslararası müzik ortamlarında
faaliyet gösterebilirler.
Mezun olacak öğrencilere "müzik bölümü lisans diploması"
verilir.Program mezunlarının lisansüstü eğitimlerine devam edebilme olanakları
da bulunmaktadır.
Müzik Bölümü Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci almaktadır. Kayıt ve kabul koşullarında Düzce Üniversitesi Senatosunun "Özel Yetenek Sınav Yönergesi" hükümleri uygulanmaktadır.
Düzce Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması
Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.
ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.
Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.
Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.
Türk Müziği Programı, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü içerisinde yer alan bir lisans programıdır. Programda zorunlu ve seçmeli dersler teorik ve uygulamalı içeriklerle bulunmaktadır. Öğrenciler 5. yarıyıldan itibaren THM ya da TSM branşlarından birini seçerek eğitimlerine devam etmektedirler.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Profesyonel standartlar düzeyinde bir sanat donanımına sahip olur. |
2 | Öz değerlerine sahip çıkarak, geleneksel müziğin her alanına hakim olabilen ve bunu ulusal ve uluslararası platformlarda sunabilen öğrenciler yetişir. |
3 | Çağdaş anlayışta üretilen bilgi ile akademik araştırmalara öncelik veren, çalışmalarını ulusal ve uluslar arası düzeyde sunabilen öğrenciler yetişir. |
4 | Alanında gerçekleşen ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder, uygulamalarını bu gelişmeler çerçevesinde çağdaş düzeyde gerçekleştirir. |
5 | Alanında kullanılan teknolojilerin gelişimlerine paralel bir şekilde gerekli olan teknik bilgi ve beceriyi öğrenip çalışmalarında kullanır. |
6 | Sanatçı adayları gözlem ve çözümleme yapabilir, çok boyutlu düşünebilir. |
7 | Öğrenci, sanat, teknik ve mesleki konularda yetkinlik kazanır. |
8 | Öğrenci kendini gerçekleştirebilme, çevresini dönüştürebilme bilincine ulaşır. |
9 | Estetik bilinç içerisinde, sanatsal yaratıcılık konusunda etkinleşir. |
10 | Öğrenciler hem özgün düşünebilen donanımlı sanatçı adayları; hem de katılımcı, paylaşımcı, anlayış ve kültür farklılıklarına duyarlı, aydın bireyler olarak yetişir. |
*Türkiye Radyo ve Televizyonları ve Kültür Bakanlığı resmi kurumlarında, özel Radyo Televizyon Kurumlarında, özel statüde oluşmuş ve oluşacak kurumların orkestralarda saz ve ses sanatçısı, program yapımcısı kadrolarında,
*Ulusal ve Uluslararası akademik kurumlarının öğretim elemanı, uygulatıcı ve Sanatçı kadrolarında icracı olarak,
*Ulusal ve Uluslararası toplumları inceleyen disiplinler ile ortak çalışmalarda bulunan araştırmacı, eleştirmen ve yazar olarak görev yapabilirler.
Türk Müziği Programı Ulusal Müzik
kültürümüzün değerlerini bilen, teknolojiye hakim, estetik bilinci gelişmiş,
disiplinler arası işbirliği kurabilen, etik değerlere bağlı, adalet duygusu
gelişkin, çok sesli, araştıran ve sorgulayan sanatçı ve eğitimcileri, sorumlu
sanat üreticileri yetkin kadrolar olarak yetiştirmeyi hedefleyen bir lisans
programıdır.
Bölümün eğitim programı çeşitlilik içeren
zorunlu ve seçmeli derslerden oluşmaktadır. Bu programı tamamlayan
öğrenciler çeşitli resmi ve özel kurumlara ait orkestralarda saz ve ses
sanatçılığı, program yapımcılığı, Ulusal ve Uluslararası
akademik kurumlarda öğretim elemanlığı, uygulatıcı ve Sanatçı kadrolarında
icracılık, Ulusal ve Uluslararası toplumları inceleyen disiplinler ile
ortak çalışmalarda bulunan araştırmacılık, eleştirmenlik, yazarlık yapabilir,
Ulusal ve Uluslararası müzik ortamlarında faaliyet gösterebilirler.
Müzik bölümünden mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlamaları gereken ulusal kredi miktarı toplamda 44’ü seçmeli derslere ait olmak 184’dür. AKTS kredi miktarı ise her dönem için 30 olmak üzere toplamda 240 olarak belirlenmiştir. Müzik bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. Her yarıyıl içindeki 14 haftalık ders süreci boyunca ara sınav, ödev, proje vb. değerlendirme aktiviteleriyle birlikte dönem sonu final sınavları bulunmaktadır. Buna ek olarak, öğrencinin bir proje çalışması sonunda hazırlayacağı Bitirme Tezi hazırlaması da istenmektedir. Mezun olmaya hak kazanmak için öğrencilerin; öğretim programlarındaki derslere devam edip tümünden başarılı olmaları, AGNO' larının en az 2.50 düzeyinde olması ve diğer bütün çalışmalarını tamamlamış olmaları gerekir.