Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, eğitim ve öğretim hayatına 2013-2014 eğitim- öğretim yılında başlamıştır. Oldukça yeni olan bölümümüzde toplam dört anabilim dalı bulunmaktadır. Bunlar: Prehistorya Anabilim Dalı, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı ve Ortaçağ Arkeolojisi Anabilim Dalı’dır. Arkeoloji Bölümü'nün akademik kadrosu;Prof. Dr. Emre Okan (Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı, Başkanı) Doç. Dr. Ahmet Bilir (Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı), Doç. Dr. Hande Bulut (Bölüm Başkanı, Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı), Doç. Dr. Yasemin Yılmaz ) (Prehistorya Anabilim Dalı) Dr. Öğr. Üyesi Nurperi Ayengin (Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı) Dr. Öğr. Üyesi Safiye Aydın (Ortaçağ Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı) olmak üzere toplamda 6 öğretim üyesinden oluşmaktadır. Bölümümüzde Arkeolojik araştırmalara yönelik analizlerin yapılmasında kullanılan dört adet araştırma laboratuvarı bulunmaktadır.
Programın amacı, uygarlıkların nasıl
geliştiklerini ve günümüze kadar geçirdikleri aşamaları bilimsel olarak
değerlendirebilen; toplumsal kalkınmanın, tarihsel çevre ve kültür değerlerini
koruyarak mümkün olabileceğine inanan, edindiği bilgileri toplumda kültür
mirasını koruma bilincini oluşturmak ve geliştirmek için kullanabilen, arkeolojide hızla gelişen
yeni bilimsel ve teknolojik yöntemleri uygulayabilen; araştırmacı, gelişmeye
açık, üretken ve yaratıcı bireyler yetiştirmektir.
Arkeoloji
Bölümü’nün hedefi, Prehistorya Anabilim Dalı, Protohistorya ve Ön Asya
Arkeolojisi Anabilim Dalı, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı ve Ortaçağ
Arkeolojisi Anabilim Dalı ve arkeoloji bilimine katkıda bulunan
Arkeoantropoloji, Arkeobotanik ve Arkeozooloji gibi alanlarda ulusal ve
uluslararası düzeyde bilimsel çalışmalara katkı sağlamak; sağladığı bu katkıyla lisans düzeyinde öncü bir konuma
ulaşmaktır.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Arkeoloji lisans programının amacı; bilinçli, analitik ve eleştirel bakış açısına sahip, toplum sorunlarına duyarlı, doğru çalışma ve düşünme alışkanlıkları geliştirmiş, etik değerleri gözeten, gerek toplumsal gerekse meslek yaşamında karşılaştığı sorunları irdeleyip çözümler üretebilen, araştırmacı bireyler yetiştirmek ve onları kamu ve özel sektörlerde çalışmalarını sağlayacak bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmaktır
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Arkeolojinin temel ve güncel düzeydeki bilgilerine bir arada sahip olma |
2 | Arkeolojinin kuramsal ve Uygulama becerilerini arazide uygulayabilme |
3 | Arkeolojik verileri ve materyalin dönem, stil ve kronolojik sorunlarını ayırt edebilme |
4 | Arkeolojik verileri görsel ve sözel olarak teknolojik altyapıyı da kullanarak kayıt altına alabilme |
5 | Arkeolojik sorunların çözümünde bireysel çalışma ve bağımsız karar verme yetkisine sahip olma |
6 | Students will be able to make independent decisions and studies during the analysis of the archaeological problems |
7 | Arkeolojide edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri değerlendirip yorum getirebilme ve tarih, antropoloji, mimarlık vb farklı bilimsel disiplinlerin verilerini arkeolojik sorunları çözmede kullanabilme |
8 | Alanındaki güncel gelişmeleri izlemenin gerekli olduğunun bilincine sahip olarak Türkçe ve yabancı dildeki kaynakları tarayabilme, kullanabilme ve yaşam boyu öğrenme alışkanlığı |
9 | Temel düzeyde İngilizce bilgisi edinerek alanındaki bilimsel çalışmaları izleyebilme ve meslektaşlarıyla iletişim kurabilme |
10 | Arkeolojik uygulamalar için gerekli çağdaş teknikleri ve araçları kullanabilme |
11 | Arkeolojik verilerin yazılı ve görsel olarak değerlendirildiği depo/laboratuar ortamında disiplin içi ve disiplinler arası ekip çalışması yapabilme. |
12 | Arkeolojik materyalin korunmasını ve topluma tanıtımını turizm ve çevre ilişkisi içinde yapabilme. |
Arkeoloji Bölümü'ne ait Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi-Program Yeterlilikler-Temel Alan Yeterlilikleri-Temel Alan Yeterlilikleri ilişkisini gösteren dosyaya ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.
Bu bölümün mezunları, üniversitelerin
arkeoloji bölümlerinde araştırmacı olarak, yeni üniversiteler ve YÖK
tarafından açılan Öğretim Elemanı Yetiştirme Programları (ÖYP) ile akademik
alanda çalışmak dışında, Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) ile
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından KPSS sınavı ile devlet bünyesinde, görsel
ve yazılı basında, özel kuruluşların kültür ve turizmle ilgili birimlerinde,
özel müzelerde çalışma olanağı bulabileceklerdir.
Arkeoloji programından mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
* Arkeoloji lisans programı toplamda;
zorunlu dersler kredi toplamı 119, seçmeli dersler kredi toplamı 36 olmak üzere
155 yerel ve 240 AKTS kredisine sahip derslerin örgün öğrenim bazlı olarak
öğrencilere aktarılacağı bir program olarak düzenlenmiştir
* Programda Yükseköğretim Kanunu’nda yer
alan Ortak Zorunlu Dersler ile İngilizce ve Üniversite Senatosu’nun belirlediği
diğer ortak dersler yer alır.
* Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin
staj yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Arkeoloji
bölümünden mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlamaları gereken ulusal kredi
miktarı toplamda 36’sı seçmeli derslere ait olmak 155’dir, AKTS kredi miktarı
ise her dönem için 30 olmak üzere toplamda 240 olarak belirlenmiştir. Arkeoloji
bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. Yarıyıl ders süreci boyunca ara sınav, ödev,
proje vb. değerlendirme aktiviteleriyle birlikte dönem sonu final sınavları
bulunmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin seçmeli olarak bitirme tezi hazırlamaları önerilmektedir.